CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

Pe firul curentului și Povești cu sens – Început în carieră pentru tinerii din centrele de plasament sunt cele două proiecte care iau startul la Maratonul Sibiului 2018 pentru integrarea în comunitate a copiilor din sistemul de protecție. Concret, Științescu Hub și Asociația de Poveste, în colaborare cu DGASPC Sibiu, își propun să realizeze ateliere nonformale și practice gratuite dedicate copiilor din sistemul de protecție socială.

 

În acest context generos, Științescu Hub își propune să contribuie atât la schimbarea percepției copiilor și tinerilor asupra științelor, cât și la optimizarea modului de utilizare a tehnologiei. Cunoștiințele teoretice de la școală vor putea fi înțelese la nivel mai profund, prin experimentele și aplicațiile de la hub, iar fizica, chimia sau robotica nu vor mai fi doar niște noțiuni abstracte, imposibil de abordat sau de înțeles. Mulți copii aflați în sistemul social de protecție au un potențial mare pentru performanță, însă nu beneficiază de un mediu stimulant pentru a-l dezvolta. Pentru a crea un impact real, este nevoie de o suită de acțiuni eficiente, și de aceea organizatorii propun ca în fiecare an să abordeze câte unul dintre centrele de Plasament din județul Sibiu.

Anul acesta, copiii din Centrul de la Orlat, de exemplu, vor putea înțelege în profunzime ce e, ce face curentul electric, vor experimenta și vor construi cu ajutorul coordonatorilor circuite și centrale. Este posibil ca unii dintre ei să fie atrași de domeniu și să-și aleagă poate chiar o carieră în acest domeniu, în urma acestei experiențe.

Foarte aproape de noi, în centrele de plasament, sunt peste 300 de copii pentru care susținerea noastră, a tuturor, este esențială. Sentimentul de apartenență este aproape inexistent în ceea ce îi privește, iar inițiatorii acestor evenimente își propun să devină responsabili, să fie parte activă într-o o comunitate care formează caractere, insuflă valori și răspunde nevoilor de securitate dar și de dezvolatare. Pentru ca tinerii să facă alegerile potrivite, pentru viitorul lor, Asociația de Poveste va organiza ateliere de dezvoltare personală și orientare în carieră, vizite în diverse medii de lucru și workshop-uri în care tinerii să poată interacționa cu profesioniștii din domenii variate. Orientarea în privința planurilor de viitor este una din multele provocări cu care se confruntă adolescenții.

Pe fondul traumelor suferite în copilărie și în lipsa unor minime informații despre ce presupune un loc de muncă, această problemă este amplificată în rândul tinerilor din centrele de plasament care adesea, la împlinirea vârstei majoratului, se trezesc... afară, fără niciun sprijin, fără nicio perspectivă, fără nicio speranță.

”În timpul petrecut alături de copii am realizat că este nevoie ca ei să conștientizeze faptul că a avea un loc de muncă este esențial. Pentru ca tinerii instituționalizați să-și depășească statutul de asistați sociali, ne propunem ca prin acest proiect să înțeleagă că experiențele variate și dezvoltarea lor personală reprezintă adevăratul ajutor de care au nevoie.

De asemenea, este necesară ghidarea lor în ceea ce privește pașii ce trebuie urmați pentru obținerea și păstrarea unui job, iar aceasta o putem obține prin facilitarea de întâlniri individuale și de grup cu profesioniști din domenii de interes pentru ei”, spun reprezentanții Asociației de Poveste.

 

***La Maratonul Sibiului 2018 vor alerga și vor susține cele 2 proiecte un număr de 335 de alergători.

Directorul general este și anul acesta alături de cele două Asociații, susținând financiar proiectele acestora și apreciind că rolul său este acela de a promova spiritul voluntariatului, al întrecerii, al depășirii prejudecăților și stereotipurilor legate de copiii instituționalizați, care merită valorizați și încurajați să-și descopere talentul, înclinațiile și potențialul!

Fiți alături de aceste generoase proiecte în 26 mai la Maraton!

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest