Write a comment

În fiecare an, în data de 14 noiembrie, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat, au loc evenimente care își propun să atragă atenția asupra problemelor de importanță majoră în privința diabetului zaharat și să mențină această patologie în atenția populației.

 

Ziua Mondială a Diabetului a fost organizată și la Sibiu, în cursul zilei de joi, printr-o acțiune de testare gratuită a glicemiei de către cadrele medicale din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu - Centrul de Diabet. Timp de aproximativ două ore au fost efectuate testări ale glicemiei pacienților aflați în incinta Centrului de Diabet, precum și tuturor persoanelor doritoare.

În acest interval de timp au fost testate peste 100 de persoane. În plus s-a efectuat si consiliere de specialitate privind regimul alimentar, simptomatologia, tratamentul și prevenirea complicațiilor bolii, monitorizarea glicemiei, atât pentru pacienți cat și pentru membrii familiei acestora.

“Tema propusă pentru acest an este “Familia și diabetul”. La recomandările Federației Internaționale de Diabet, campania dedicată Zilei Mondiale a Diabetului are drept scop conștientizarea populației cu privire la impactul diabetului asupra familiei precum și promovarea rolului familiei în îngrijirea persoanei cu diabet, prevenirea complicațiilor bolii și educația privind stilul de viață și tratamentul acestor pacienți”, a explicat Dr. Sitterli-Natea Carmen, medic primar Diabet și Boli de Nutriție, medic șef al Compartimentului Diabet Nutriție și Boli metabolice din cadrul SCJU Sibiu.

Diabetul este una din cele mai mari probleme de sănătate cu care se confruntă omenirea în secolul XXI. ATENȚIE: La ora actuală, aproape 9% din populația lumii suferă de diabet zaharat, conform datelor OMS. Conform statisticilor, în județul Sibiu sunt aproximativ 27.000 de pacienți înregistrați cu diabet iar predominant este diabetul zaharat tip 2.

“Familia are un rol major în managementul factorilor de risc modificabili pentru diabetul zaharat tip 2 (fumat, consum excesiv de alcool, alimentația dezechilibrată, sedentarism, obezitate, stres, etc.). Tocmai de acee,a sunt benefice activitățile de informare și educare a populației în general, în prevenirea acestei maladii, precum și a familiei pacientului diabetic în mod special”, a adăugat Dr. Sitterli-Natea Carmen.

*Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2045 numărul celor acre suferă de diabet s-ar putea dubla. În urmă cu cinci-șase ani, conform statisticii erau înregistrați peste 205 milioane de diabetici în întreaga lume.

*Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu, pe baza Hotărârii nr. 93/2010 a Consiliului Judeţean Sibiu.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest