CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Reprezentantii Asociatiei Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale spun ca, pentru ca numarul kilometrilor de autostrada sa craeasca si in Romania, este nevoie de descentralizarea infrastructurii rutiere si a finantarii.

Declaratiile au fost facute astazi, la Sibiu, cand oficialii ARTRI (Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale) au decladat ca numarul kilometrilor de autosatrada ar putea creste numai cu descentralizarea infrastructurii. Ei cer ca autostrazile sa se constuiasca, in Romania, nu de la centru spre exterior, ci orasele din Romania sa vina cu propuneri pentru autostrazi.

„Dacă privim atent situația actuală a autostrăzilor din România, împărțite de constructori în trei categorii (“în folosință”, „în pregătire” și „în curs de execuție” – deși, după experimentul Bechtel, mai există și categoria “în paragină”), observăm foarte ușor că numărul cel mai mare de kilometri finalizați sunt în jurul Bucureștiului. Invers, numărul cel mai mic al kilometrilor aflați în execuție se află spre ieșirile din țară. Concluzia e simplă și tristă: finalizarea a fost orientată spre centrul politic iar execuția a fost descentralizată și nesusținută. În ciuda declarațiilor oficiale anterioare emise către UE, lucrurile au fost făcute de-a-ndoaselea. De aceea, pentru intervalul 2014-2020 singurele soluții viabile pentru dezvoltarea infrastructurii naționale sunt descentralizarea viziunii și depolitizarea finanțării. Ne aşteptăm ca în 2014 să crească în satele şi oraşele României numărul străzilor plombate, dar ne-am dori foarte mult să vedem şi o schimbare de mentalitate pe termen mediu şi lung. Din punct de vedere strict strategic, integrarea Moldovei în UE ar putea genera interese imediate pentru dezvoltarea unor ramificații mai clare spre estul României a coridorului IX paneuropean. Cu atât mai mult integrarea Ucrainei. Dar chiar și asa, partea de nord a țării (Moldova, Bucovina, Maramureşul) va rămâne netranzitată de vreun astfel de coridor european. Acestea fiind datele actuale, România va trebui să ia în calcul elaborarea unui program de conectare a nordului la celelalte zone din motive economice, administrative și, de ce să nu o spunem, din motive de siguranță națională”, spune secretarul Asociatie Romane pentru Transporturi Rutiere Internationale, Florinel Andrei.

La intalnirea de la Sibiu au participat si reprezentanti ai companiilor de profil, ai Politiei si ai CNADR -ului.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest