CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie.Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populație ne reamintește cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb "Cine n-are bătrâni să-şi cumpere".

Conform ultimelor estimări, la nivel internaţional, există mai mulți vârstnici în lume decât au fost vreodată. O persoană din zece are peste 60 de ani, iar generațiile în vârstă se măresc mai rapid decât alte grupe de vârstă din cadrul populației. În 2050, se estimează că o persoană din cinci va avea peste 60 de ani.

Potrivit unui studiu realizat în anul 2006, și România se confruntă cu o problemă demografică. Populația României a scăzut cu un milion de persoane din anul 1992, iar până în anul 2020, specialiștii se așteaptă ca numărul populației să scadă cu 2 milioane de locuitori. De asemenea, rata natalității a scăzut și în același timp numărul persoanelor tinere, de la un procent de 22, 7% în 1992, la un procent de 15, 9% în anul 2005. Pe de altă parte însă, numărul persoanelor bătrâne de peste 65 de ani a crescut de la 11%, rata înregistrată după Revoluție, la 14%. Datele sunt furnizate de către surse guvernamentale.

 

Şi, totuşi…

Bătrânii trebuie respectaţi şi iubiţi. Sunt părinţii, bunicii noştri. Sunt cei care ne-au hrănit cu pâine şi poveşti, care ne-au ţinut de mână în parc şi care ne-au învăţat şi ne învaţă frumuseţea şi tainele vechilor tradiţii şi meşteşuguri, care ne învaţă primii paşi către biserică. Să ne întoarcem bunăoară privirile şi să îi îmbrăţişăm, de Ziua lor cu un zâmbet, cu o vorbă bună… Şi apoi şi mâine,şi poimâine. Nu vom sărăci. Dimpotrivă.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest