Write a comment

BALBAIALA

Elevii de la Școala Gimnazială ”Nicolae Iorga”, Sibiu din clasa Pregătitoare D împreună cu doamna învățătoare Dinu Alexandra și doamna profesor logoped școlar Marian Gabriela au desfășurat o activitate dedicată Zilei Internaționale a Bâlbâielii.

În fiecare an pe data da 22 octombrie este marcată Ziua Internațională a Balbuției sau, cum se mai spune în termini populari, bâlbâiala. Balbuția este impediment de vorbire care alterează fluiditatea cuvintelor și comunicării. Balbuția afectează între 4 şi 5% dintre copii, dispărând la vârstă adultă în 8 cazuri din 10” susține doamna profesor logoped școlar Marian Gabriela.

Cu acest inedit prilej, cei mici au urmărit un scurt desen animat în care li se explică, pe înțelesul lor, ce este bâlbâiala. Balbismul sau bâlbâiala, cum i se mai spune popular este o tulburare de vorbire prin care este afectată fluența discursului. Debutul afecțiunii este de regulă în copilărie și în anumite cazuri poate persista de-a lungul vieții. Afecțiunea este caracterizată de întreruperi în pronunția anumitor sunete. Marea majoritate a oamenilor prezintă dificultăți în producerea numitor sunete din când în când.

Sărbătorirea Zilei Internaționale a Bâlbâielii are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de  defectul de vorbire care apare din cauza convulsiilor care afectează mușchii aparatului de vorbire.”, spune doamna învățătoare Alexandra Dinu.

Trebuie știut că în marea majoritate a cazurilor, balbismul are impact asupra activităților zilnice ale persoanei afectate. Pentru unele persoane, tulburările de comunicare pot să apară doar în anumite circumstanțe, ca de exemplu în timpul vorbitului la telefon sau atunci când trebuie să se adreseze unor grupuri mai mari de persoane.

Marea majoritate a persoanelor afectate de balbism suferă de tulburări de comunicare în timpul a numeroase activități, la muncă, la școală sau acasă. Tocmai de aceea este important să conștientizăm acest fenomen iar copiii să –l înțeleagă și să-l trateze cu responsabilitate”, a adăugat învățătoarea Alexandra Dinu.

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest