Write a comment

 ddd

Lipsa paturilor din secțiile de terapie intensivă dar și multe alte probleme ce țin de organizare, avize, dotări... fac victime. Sistemul medical... el însuși... „bolnav” de ani buni, copleșit de neajunsuri, birocrație și acum... de pandemie, se confruntă tot mai des cu drame greu de imaginat dar... reale!

Deunăzi, un bărbat de 65 de ani a murit la Spitalul Municipal din Mediaș, așteptând să fie transferat la un alt spital.

*Situația, de altfel, este similară și în alte multe zone din țară, pacienți de toate vârstele în stare gravă ajung să aștepte eliberarea unui loc la ATI (fapt care adesea este posibil abia dup ce... un alt pacient moare).

 

Bărbatul din Mediaș se pare că avea mai multe afecțiuni și a ajuns miercuri la spital cu simptome clare de Covid. Fără o secție de terapie intensivă, cadrele medicale din Mediaș s-au luptat în zadar să-l salveze pe pacient.

În județul Sibiu, pacienții infectați cu noul coronavirus și în stare gravă sunt tratați la Spitalul Județean de Urgență, unde există 12 paturi la Terapie Intensivă, ocupate, însă, în totalitate. În ultimele două săptămâni, însă, 5 pacienți au fost transferați la secții ATI din Argeș. Directorul DSP Sibiu a declarat pentru Mediafax că situația este extrem de gravă în tot Ardealul, unde practic nu mai sunt paturi libere la ATI pentru pacienții infectați cu SARS Cov 2. Situația nu este mai bună nici în alte zone.

La Timișoara, secțiile de terapie intensivă sunt pline, iar unele cazuri pur și simplu nu mai pot fi preluate.

Din păcate, la Mediaș, deși sunt medici foarte buni, deși sunt dotări, deși… se vrea, firește, vindecarea pacienților, ca în multe cazuri din țară, însă, își spun cuvântul, într-o oarecare măsură… și chestiunile de ordin birocratic. Poate lipsa unui aviz care nu era eliberat pentru că un… alt aviz nu a putut fi dat sau… cine știe… Poate pentru că, la general, instituțiile medicale, la noi, nu sunt 100% pregătite pentru a face față în crize majore. Că așa-i la noi. La noi, în România. Multe depind de proverbialul lanț al slăbiciunilor, multe sunt legate ombilical de o hârtie, de-o semnătură…

Ce să mai lungim vorba: până un alta, un om a pierdut lupta pentru viață. ȘI E PĂCAT. Și-ar fi și mai mare păcat dacă nu-nvățăm ceva...

 

***O situație asemănătoare a fost și în cazul unei asistente de la Serviciul de Ambulanță Prahova, acum vreo lună de zile. Culmea, în ziua când femeia a avut nevoie să fie transferată la ATI, în Prahova NU AU FOST locuri. A fost luată cu un elicopter SMURD și transportată la… Medgidia. Acolo, după aproape două zile… s-a stins!

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest