Write a comment

 

carararar

 Deși am mai scris despre definiia pe larg a CARANTINEI... nu strică să amintim. Vorba aceea: „Recensendum est mater studiorum”.

***CARANTÍNĂ- [At: BELDIMAN, TR. 52/18 / Pl: ~ne, (înv) ~ni / E: rs карантин- karantin- dar cu origine în limba italiană!]1- Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. 2-Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. 

3 (Îs) ~ fitosanitară Complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor plantelor, a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora în cuprinsul țării. 

4 Restricții aplicate în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor și nu numai. 

Ca să „ciupești” de undeva un citat care ți se pare ție mai pe potriva gândurilor și intereselor tale, fără să cauți în profunzime o anume noțiune, preferând doar să… „cârpești” niște informații, asta se numete IGNORANȚĂ. A circulat în mediul online și prinsă în diverse declarații următorul citat : “Carantină este atunci când restricționezi mișcările persoanelor bolnave. Tiranie este atunci când restricționezi mișcările oamenilor sănătoși. Prostie este atunci când nu înțelegi diferența”. (Stephen King)

Ei bine, CARANTINA, în sine, NU e nici prostie, nici NUMAI restricționarea mișcării (corect spus ar fi fost circulației) persoanelor bolnave.

Carantina are un înțeles mult mai complex, așa cum spun chiar medicii. Carantina reprezintă, mai ales, „izolarea preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie” și „ un complex de măsuri și restricții aplicate în vederea combaterii bolilor contagioase” (vezi DEX, vezi primele lecții predate în facultățile de medicină!...).

 

 

 

foto: Poliția Sibiu

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest