Write a comment

 DGASPC

„Această zi ar fi putut fi ca precedentele: plină de bucurie, activități de socializare, cântec, dans și voie bună, grație unui eveniment anual pe care îl organizam - Gala sportivă pentru persoanele cu dizabilităti.

Ziua de astăzi este celebrată puțin diferit pentru că nicio altă zi dedicată semenilor noștri cu (diz)abilități nu a fost însemnată cu roșu pandemic. Acasă, în familie, se bucură de căldura căminului, în centrele rezidențiale, de timp de calitate împreună cu ceilalți rezidenți și angajați: scurte programe artistice, prăjituri, tort și pregătirea centrelor pentru Sărbători.

În ciuda pandemiei SARS Cov 2, pentru că mi-am dorit să fiu în mijlocul lor, cu toate riscurile pe care mi le-am asumat în privința propriei mele sănătăți dar, încrezătoare în măsurile de siguranță și protecție pe care le-am respectat cu sfințenie, am procedat la o acțiune supererogatorie de documentare în centrele rezidențiale pentru adulții cu dizabilități din structura DGASPC Sibiu pentru a vedea cu proprii ochi cum e să trăiești în centre pe timp de pandemie, cum e să muncești în centre pe timp de pandemie, care sunt provocările, frustrările, dar și bucuriile beneficiarilor noștri, discutând atât cu cei cu Covid19 cât și cu cei sănătoși.

Astăzi, darul meu este de fapt povestea lor, a celor câteva sute cu care am vorbit în acest periplu pe care l-am inițiat. Am avut parte de momente emoționante, am râs, i-am provocat să jucăm fotbal, am participat la activități de exerciții fizice, m-am deplasat într-un scaun cu rotile pentru a simți pe propria piele barierele fizice pe care le pot avea, le-am ascultat dorințele, le-am înțeles nevoile, expressis verbis, mi-am pus în picioare papucii lor încercând să le simt trăirile, iar calitatea zecilor de ore petrecute împreună cu aceștia este prețioasă pentru mine. Starea lor mentală este surprinzător de bună, perioadele de izolare nu i-a afectat cum ar fi fost de așteptat, pentru că li s-a explicat și au înțeles de ce sunt impuse anumite restricții de mișcare în afara centrului. Solidaritatea lor și grija pentru ceilalți care erau Covid+ este remarcabilă.

Sunt tare mândră de ei, de acești eroi nevăzuți ai pandemiei!!

Intenționez ca aspectele sesizate în centre să fie subiectul unui reportaj care surprinde realitatea vieții de zi cu zi a acestora, dar și a angajaților care au înțeles că munca lor este extrem de importantă, mai ales în situații critice, dând dovadă de devotament, implicare și responsabilitate încă de la începutul stării de urgență. Angajații noștri sunt și ei eroii despre care se vorbește mult prea puțin, eu țin să-i amintesc aici pentru că grație eforturilor depuse, rezidenții noștri au trecut mai ușor peste atâtea luni de izolare și restricții.

Dintre cei 511 beneficiari care au fost Covid19, 473 sunt deja vindecați (25 sunt încă în perioada de 14 zile, iar 13 au decedat cu comorbidități și vârstă înaintată), iar 182 nu au fost atinși încă de coronavirus și sper să rămână în continuare sănătoși”. Asta e mai mult decît un „COMUNICAT”, mai mult decât o... declarație la modul „obligat-forțat” de semnificația unei zile. E o mărtursire, o poveste cu și despre OAMENI, împărtășită nouă de directorul general al DGASPC Sibiu, Laura Camelia Vîlsan.


La mulți ani tuturor persoanelor cu dizabilități oriunde s-ar afla!

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest