CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Jandarmiiss

Au plecat de dimineață de la Sibiu...

Au luat telecabina de la Bâlea Lac și apoi au mers timp de o oră prin zăpadă mai mare de un metru, până la Baza de salvare, acolo unde își au „biroul”.

Sunt jandarmii montani din Masivul Făgăraș, cei care au grijă ca turiștii, destul de mulți chiar și în această perioadă, să fie în siguranță.

Au la activ zeci de misiuni de salvare desfășurate în condiții extreme, viscol puternic, vizibilitate redusă, temperaturi mult sub limita înghețului sau zone greu accesibile.

Sunt oameni care niciodată nu au spus „nu se poate”.

Și-au ales o profesie conștienți că, în momente critice, cineva trebuie să fie ACOLO pentru binele celorlalți…

Sunt OAMENI pentru OAMENI...

Știu pe dinafară fiecare bucățică din acești munți și împreună cu colegii de la SALVAMONT și-au pus de multe ori viața în pericol pentru a o salva pe a celor care aveau nevoie de ajutor.

Sunt acolo, sus, pe viscol, pe crivăț, printre nămeți și stânci… Sunt acolo pentru semenii lor!

Merită tot respectul nostru!

Nu vor să descurajeze pe nimeni să facă drumeții pe munte pe timp de iarnă, doar fac o serie de recomandări pe care trebuie să le respectați pentru a fi în siguranță:

* Informați-vă din timp asupra traseului propus, precum şi asupra programului de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;

*Consultați prognoza meteorologică înainte de a pleca la drum;

* Purtați echipament adecvat zonei de munte;

*Nu plecați pe munte dacă ați consumat băuturi alcoolice;

*Folosiți numai traseele marcate şi să nu vă abateți de la acestea;

Dacă vă aflați în dificultate pe munte, apelați numărul unic de urgenţă 112, precizând următoarele: datele de identificare, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor şi locul unde sunt persoanele aflate în dificultate.

 

 

 

 

 

La propunerea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, a aprobat modificarea statutului prefectilor si subprefectilor

În ședința de Guvern de miercuri, 27 ianuarie, a fost aprobată o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OuG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare. Actul dă „undă verde” modificării statutului prefecților și subprefecților.

Actul normativ clarifică statutul prefectului și subprefectului ca fiind funcții de demnitate publică. Această modificare a fost necesară, a anunțat ministrul Administrației, pentru a corela reglementările cu rolul constituțional al prefectului de reprezentant al Guvernului pe plan local. Necesitatea de clarificare a statutului prefectului și subprefectului a fost stabilită prin Programul de Guvernare, dar și Comisia Europeană a cerut României să delimiteze linia dintre rolul politic și de specialitate ale acestor două funcții, a atras atenția ministrul de resort.

”Prefecții și subprefecții sunt numiți de forțele politice aflate la Guvernare. În aceste condiții doar ne prefacem că aceștia sunt funcționari publici fără apartenență politică”, a spus ministrul Cseke Attila.

 

Pentru clarificarea delimitării între nivelul politic și cel administrativ al instituției prefectului, se introduce funcția de secretar general al instituției prefectului, funcție publică din categoria înalților funcționari publici, cu rolul de a asigura stabilitatea la nivel instituțional. Înființarea acestei funcții reprezintă o garanție suplimentară privind îndeplinirea imparțială a atribuțiilor prefectului, inclusiv în contextul în care acesta este demnitar. Înaltul funcționar public sprijină activitatea prefectului în exercitarea controlului de legalitate și coordonează structura de specialitate prin care se realizează aceste atribuții. Mai mult, spre deosebire de prefecți și subprefecți, pentru secretarii generali ai instituției prefectului sunt introduse condiții exprese de studii.

Trebuie știut că în același timp, conform legislației în vigoare, pot fi numite în aceste funcții de prefect sau subprefect numai persoanele care au absolvit programe de formare specializată, pentru a asigura profesionalismul celor care exercită acest rol. Conform Ordonanței adoptate, a fost instituită o derogare de la această regulă, în sensul în care poate fi numită în aceste funcții o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiția ca, în termen de cel mult 1 an de la data emiterii actului de numire în funcție, să absolve un astfel de program, sub sancțiunea eliberării din funcție.

Prefecții și subprefecții își vor păstra calitatea de înalt funcționari publici pentru o perioadă de cel mult 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, urmând ca, după această perioadă, statutul lor să se conformeze noilor reglementări.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest