CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

Lucruacasa

În anul 2020, cel mai scăzut procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice s-a înregistrat în România (10%), Italia şi Bulgaria (ambele cu 19%).

Nu mai bine luăm informații de la „radio-șanț”, de pe la colțul chioșcului sau ăn parcare, la mall, unde ne întâlnim cu vecinul de la etajul 10?!?… Asta ca mai pe urmă să urlăm că noi nu știm nimic, că „nu e de un' să luăm informații, că noi suntem nevinovați...

Pe de altă parte, însă, trebuie să luăm în seamă că, pe undeva, lipsa apetitului pentru informații corecte, oficiale este posibil motivată și de unele chestiuni și aspecte  la care mulți sunt... corgenți. Și aici ne referim la unele primăprii sau instituții care nu și-au actualizat de ani buni sau... niciodată site-urile, manifestând dezinteres total pe palierul relației cu cetățeanul. 

Potrivit unor statistici oficiale, aproximativ 47% din cetăţenii Uniunii Europene, cu vârsta între 16 şi 74 de ani, au obţinut anul trecut informaţii de pe site-urile autorităţilor publice. Totuși, asta ar însemna, în opinia analiștilor, o creştere semnificativă faţă de 2008 (plus 33%), iar cel mai scăzut procent de cetăţeni care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii s-a înregistrat în România (10%).

Datele au fost publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Datelor Deschise (Open Data Day).

Conform celor de la Eurostat, oamenii folosesc tot mai mult internetul pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai populară utilizarea guvernării electronice (e-guvernare) deoarece permite cetăţenilor să obţină informaţii în orice moment sau să rezolve de la distanţă problemele administrative.

Potrivit analizei citate, pe grupe de vârstă, cea mai mare creştere a procentului de persoane care au folosit site-urile autorităţilor publice pentru a obţine informaţii s-a înregistrat la categoria 25-34 de ani (59%) şi la cei de 35-44 ani (56%). Deşi este mai puţin probabil ca vârstnicii să obţină informaţii de pe site-urile autorităţilor publice, peste un sfert (26%) dintre cetăţenii Uniunii Europene cu vârsta între 65 şi 74 de ani au folosit aceste site-uri guvernamentale în 2020.

 

 foto: FACEBOOK

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest