CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

BA

Barometrul de securitate a României, ediția aprilie 2021 Centrul de cercetări sociologice LARICS, în parteneriat cu Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române au lansat Barometrul de securitate a României, ediția aprilie 2021.

 

Moderat de dl. Victor Voicu, Academician, Vicepreședinte al Academiei Române, evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române in prezența invitaților: dl. Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale; dl. Constantin Ionescu, Consilier de Stat în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale; dl. Ioan - Aurel Pop, Academician, Președintele Academiei Române; dl. Daniel Daianu, Academician, Președintele Consiliului Fiscal Banca Națională a României; dl. Gheorghe Savu, G-ral (r), Director Damen Naval România; dl. Dan Dungaciu, Prof. Univ. Dr., Director ISPRI; dl. Darie Cristea, Conf. Univ. Dr., Director CCSL.

 

Datele pentru realizarea Barometrului au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021 în București și în toate județele României pe baza unui chestionar telefonic. Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021, a fost realizat cu sprijinul Astra Zeneca, DAMEN, Lockheed Martin și analizează percepțiile românilor în 7 capitole distincte: Securitate națională și globală, Relații Internaționale,

Relațiile cu Republica Moldova, Percepții ale Amenințărilor, Relații Interetnice, Industria de Apărare, Pandemia.

Securitate națională și globală

43% dintre români cred că țara noastră este mai în siguranță de cât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranță a fost atins în perioada războiului rece. Actualul președinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre deosebire de Donald Trump, imaginat de mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparație, doar 33,3% îl văd pe președintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, și doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping).

Potrivit studiului, în condiții obișnuite, românii tind să recomande țării noastre o poziție precaută în relațiile internaționale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiați de UE ca și de SUA; 31,1% cred că alianța cu UE și SUA trebuie să nu ne ducă la neînțelegeri cu alte state. 23,6% sunt proeuropeni fermi, 6,9% sunt proamericani fermi. NATO (66,3%) și SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate.

Cei mai mulți români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reținut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depășește 100%.

Pandemia

27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de Covid19, iar 19. 51% cred că ar trebui căutate și alte metode, în timp ce aproape 20% spun că nu prea sunt de acord în general cu acest tip de vaccinare.

40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina. 27,3% se mai gândesc dacă se vaccinează în perioada următoare și 32,5% declară că se opun vaccinării. Această ultimă cifră a mai crescut puțin față de începutul anului, probabil și pe fondul discuțiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin. De departe, cel mai bine văzut vaccin anti-covid este Pfizer.

Pe de altă parte, teoriile conspiraționiste privind pandemia au un succes îngrijorător la români.

Pentru mai multe detalii: CCSLarics.ro

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest