CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 POOOOL copy

Poliția Română- polițiștii… reprezintă o componentă de bază a societății. Poliția are ROLUL și destinul său. E și trebuie să fie acolo unde îi este dat, cum zic bătrânii. Și pentru toate astea, este nevoie d eimplicare, responsabilitate, înțelegere din partea întregii comunități. De la vlădică până la opingă. De la legiuitori până la omul de rând. Dacă tot facem caz că vreăm că trăim, că… respirăm democrație. E nevoie de legislație clară, e nevoie de asumare, e nevoie de pregătire adevcvată pentru toate structurile din Poliție și e nevoie ca noi toți să înțelegem rolul… „oamenilor în albastru”. Dacă vrem să fie bine. Dacă vrem și vorbim cu gura până la urechi de RESPECT și LEGE. Dacă vrem, râvinim și facem caz de… DEMOCRAȚIE.

 

 

 

După incidentul de la Pitești când un om a decedat ca urmare a intervenției de imobilizare, am organizat o formă de protest în data de 21 aprilie în fața Ministerului Afacerilor Interne pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa pregătirii fizice, tactice și profesionale a polițiștilor din stradă care interacționează cu cetățeanul, pentru că nu ne mai dorim să se repete astfel de cazuri, cum au fost și cele de la Onești sau Caracal. Dar și pentru că nu mai acceptăm ca polițiștii să fie trimiși „carne de tun” în stradă, să aplice „ferm” legea, ca mai apoi să ajungă să fie târâți prin instanța de judecată, reținuți sau arestați pentru că și-au exercitat atribuțiile de serviciu.

După ultimele incidente, IGPR a emis Dispoziția nr. 27 prin care sunt prezentate tipurile de pregătire pe care șefii unităților trebuie să le asigure:

 1. Pregătirea de specialitate;

2. Pregătirea în domeniul tragerii cu armamentul;

3. Pregătirea în domeniul educației fizice;

4. Pregătirea în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar;

5. Pregătirea în domeniul tacticii și intervenției polițienești.

Cele 5 tipuri de specialitate sunt prezentate în cuprinsul dispoziției după cum urmează:

1. Pregătirea de specialitate

 • este o obligație de serviciu și se efectuează pe post în timpul serviciului;
 • se efecutează conform tematicii și bibliografiei transmise de unitățile aparatului central al MAI sau după caz de structurile coordonatoare ale IGPR.
 • poate fi efectuată atât  prin transmiterea de noțiuni teoretice, cât și prin activități cu caracter practic-aplicativ;

2. Pregătirea în domeniul tragerii cu armamentul

 • se execută pe categorii de polițiști în funcție de specificul activității;
 • aprilie 2021- ședința de tragere nr. 15, mai 2021- ședinta de tragere nr. 32, iunie 2021- ședinta de tragere nr. 33, iulie 2021-ședinta de tragere nr. 74 , august 2021-sedinta de tragere nr. 12, septembrie 2021-sedinta de tragere nr. 79, decembrie, ianuarie si februarie- exercitii pregătitoare, martie 2022- sedința de tragere nr. 14 și 16.

3. Pregătirea în domeniul educației fizice

 •  se realizează în conformitate cu prevederile Omai 154/2004;
 • se efectuează pe post astfel: 2 ore  pe săptămână pentru categoria normală, 4 ore  pe săptămână pentru cea accentuată și 6 ore  pe săptămână pentru cea specială;
 • polițiștii pot efectua pregătirea sportivă și la alte săli de sport cu aprobarea șefului nemijlocit și cu indicarea în prealabil a adresei, datei, orei și dovezii permiterii accesului în acea sală(ex. abonament lunar).

4. Pregătirea în domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu în regim prioritar

 • se realizează prin cursuri de formatori cu durata de 10 zile;
 • vizează structurile de poliție rutieră, ordine publică,poliție transporturi și structurile de intervenție specială;

5. Pregătirea în domeniul tacticii și interveției polițienești.

 • vizează cu predilecție structurile poliție rutieră, ordine publică,poliție transporturi, trupele speciale, precum și elevii și studențiii instituțiilor de învățământ;
 • scopul ședințelor îl reprezintă exersarea, dezvoltarea și consolidarea capacităților și abilităților în domeniul tacticii și intervenției polițienesți în diferite situații.
 • o ședință de pregătire tactică are o durata minimă de 2 ore și cuprinde o grupă de minimum 15 polițiști.

Acum, în ceasul al doisprezecelea MAI trebuie să conștientizeze faptul că e nevoie mai mult ca oricând de o poliție bine pregătită și profesionistă, iar investirea în echipamente tactice, baze sportive, instructori de pregătire, cât și în armamemntul din dotare, trebuie să fie prioritatea 0 a instituției.

CITEȘTE AICI INTEGRAL DISPOZITIA INSPECTORULUI GENERAL 27/2021

Viitorul ne aparține!”

Comunicatul este transmis de Echipa Sindicatului Europol.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest