CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

„Eu merg la serviciu” – această propoziţie a devenit uzuală din iulie 2007, când 10 persoane cu dizabilităţi mintale şi multiple şi-au găsit o ocupaţie utilă şi necesară vieţii lor de zi cu zi.

Într-un spaţiu în mijlocul centrului istoric al oraşului, asociaţia a reuşit să îşi îndeplinească obiectivul principal al activităţii, prin deschiderea „Centrului Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi – Sibiu”.

Azi, am descoperit a târgul de Paşti din Piaţa Mare, un stand anume. Obiecte decorative, lumânărele, tablouri artizanale, ouă înfăşurate în sfoară, coroniţe şi multe alte minunăţii făurite cu migala unor tineri care pun talentul şi munca mai presus de suferinţă…  Aşa am ajuns undeva, pe strada Mitropoliei, acolo unde, într-un atelier protejat, 20 de tineri muncesc şi se bucură de rodul muncii lor, sub pavăza Asociaţiei Diakoniewerk.

Despre munca lor, despre acest rost al artei care întrece boala, am aflat mai multe de la dna Ana Palcu, şefa Centrului de Terapie Ocupaţională:

„Centru are momentan, în custodie, 20 de tineri, cu vârste între 18 şi 35 de ani. Sunt cu toţii, pradă unor diagniostice extrem de severe, dra tocmai acesta este rolul nostru: încercăm să le oferim o şansă, să se simtă utili, să socializeze, să comunice, să înţeleagă că sunt talentaţi şi pot face lucruri care sunt vandabile, apreciate. Muncesc ca la orice serviciu, între orele 8.00 şi 16.00 şi iată că putem să participăm la târguri şi expoziţii. În plus, prin rodul muncii lor, încercăm să tragem un semnal de alarmă vis-a-vis de atitudinea societăţii faţă de persoanele cu dizabilităţi. Sunt oameni ca şi noi, sunt muncitori şi, îndrumaţi, chiar fac lucruri frumoase”. Altfel spus, o lecţie de viaţă.

Într-adevăr, în atelier se munceşte. Vor apărea zilele acestea şi alte ornamente vestitoare de Paşti în Târgul din Piaţa Mare şi, totodată, se pregătesc de zor jucării şi obiecte de artizanat care vor fi prezente la Târgul de Jucării de la Muzeul ASTRA, de la începutul lunii iunie.

Demn de precizat, la actuala ediţie a târgului de Paşti, standul centrului de terapie ocupaţională Diakoniewerk (proiectul centrului se desfăşoară în colaborare cu Parohia Evanghelică Sibiu, Direcţia Generală de Aistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu şi Primaria Sibiu) este organizat în colaborare cu Întreprindere Socială Tonal din Sibiu.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest