Write a comment

URBANAGRAD 

Sibiul are de acum, o grădină urbană. Hai să petreci timp în ea. 🌿 (Vă dăm un indiciu: SCUÁR, scuaruri, s. n. Mică grădină publică aflată de obicei la o încrucișare de străzi sau în mijlocul unei piețe. – Din fr. square.)

După săptămâni bune de trudă, în care comunitatea orașului Sibiu a pus umărul, și s-a alăturat demersului realizării primei grădini urbane din oraș, în cartierul Trei Stejari, acum ne putem lăuda cu rezultate concrete. Grădina Urbană din Sibiu este gata și... publicul larg etse acum intvitat să petreacă timp în ea! „Avem straturi supraînălțate cu mirodenii, flori, ambient de citit și locuri de relaxar. Scuarul de la intersecția străzilor Frații Grachi, Nicolae Titulescu și Spartacus este un prilej numai bun de a petrece timp în natură, de a organiza un picnic cu prietenii, de a bea o cafea sau de a te relaxa grădinărind. Din 15 iulie începând, ne-am întâlnit săptămânal cu voluntari care au dorit să ne dea o mână de ajutor și am transformat împreună cu ei, scuarul, într-o oază verde, urbană. Am săpat, am construit, am plantat, ne-am distrat, am glumit, am cunoscut vecinii, am aflat istoria cartierului, am întâmpinat și greutăți, a plouat, am avut întârzieri pe care le-am recuperat în weekend, însă la final am învățat că nimic nu este mai puternic decât unitatea unei comunității.

De-a lungul celor patru săptămâni am descoperit oameni implicați, harnici, creativi, care au ajutat cu idei, resurse și forță de muncă pentru ca acest proiect să devină realitate. În jurul scuarului s-a format o comunitate minunată – oameni care își iau orașul înapoi, împlicându-se activ în dezvoltarea acestuia. Acest proiect a reprezentat un punct de pornire pentru a promova ideea urbanismului patricipativ și în Sibiu, un experiment prin care am vrut să observăm cât de bine ar funcționa regândirea orașului, cu ajutorul oamenilor. Acum suntem convinși că oamenii își vor orașul înapoi, că astfel de proiecte reprezintă viitorul cultural al Sibiului, că oamenii au inițiativă și își doresc să se implice, că spațiile verzi abandonate din oraș ar fi mult mai puține dacă le-am reda comunității și le-am transforma împreună în grădini urbane. Pandemia ne-a împins să privim lucrurile un pic altfel, să privim altfel vecinătatea și să redescoperim un peisaj micro pe care suntem nevoiți să-l regândim și să-l reconstruim pentru a face față noii realități. Ne dorim pentru Sibiu spații publice reale, verzi, sănătoase, ca să putem înfrunta orice criză, fără să fim nevoiți să ne închidem în case pentru a afla că, în lipsa poluării, se văd stelele! Avem nevoie să schimbăm apartamentele mici, cu zone verzi, dedicate oamenilor. Viitorul îl reprezintă orașele verzi, iar cu cât recunoaștem acest lucru mai repede cu atât vom câștiga timp. Spațiul public = spațiu vital. E momentul să arătăm că orașul e al oamenilor care îl trăiesc.”, transmite Monika Tompos, comunicator al grădinii urbane.

IMPORTANT: Sâmbătă, 15 august, între orele 11- 21, va fi organizată o întreagă zi de activități de amenajare a grădinii, un micro-eveniment colaborativ.

„Pentru că e sărbătoare ne-am propus să nu săpăm sau să batem cuie, ci să facem o faptă bună și să dăruim câte o plantă orașului, pe care să o și plantăm, la fața locului. Vom începe ziua cu o oră de sport, iar apoi vom continua cu un picnic urban, la ora 11. Invităm publicul larg să își aducă o păturică, un sandwich, și o bere, o limonadă sau o cafea și să se bucure împreună de o sâmbătă urbană, în inima orașului. Vom planta, vom asculta muzică și vom povesti în natură, de-a lungul întregii zile, până seara târziu.

Grădina urbană din Sibiu – demers participativ care încurajează ideea de apartenență la oraș. 🌿 Pornind de la o nevoie resimțită în comunitate și identificată și de către autoritățile publice locale, aceea a creării mai multor spații verzi în Municipiul Sibiu, am identificat, într-un demers participativ, mai multe spații publice nevalorificate la adevăratul lor potențial din Sibiu, le-am analizat, și am selectat unul pe care am dorit să-l amenajăm, transformându-l împreună cu comunitatea orașului într-o grădină urbană. Prin acest demers ne-am propus să venim în întâmpinarea inițiativei autorităților și a comunității orașului Sibiu, de a crea mai multe spații verzi în oraș, deschise publicului larg, cu scop recreațional. Astfel am transformat un spațiu public din centrul orașului Sibiu, într-o grădină urbană. Grădina urbană din Sibiu reprezintă o inițiativă dinamică și deschisă întregii comunități, care urmărește pe termen lung prezentarea de bune practici și soluții din domeniul protejării mediului înconjurător și al urbanismului participativ, cu aplicabilitate și în orașul Sibiu. Grădina urbană invită cetățenii să contribuie cu inițiative, opinii și mână de lucru în demersul amenajării și îngrijirii acesteia, oamenii însușindu-și astfel parte din spațiul public, formând o comunitate. Ne dorim să participăm activ la îmbunătățirea aspectului orașului, să atragem interesul publicului larg către urbanismul participativ, să contribuim la îmbunătățirea spațiilor publice ale orașului Sibiu, dar și să ajutăm la crearea de repere turistice noi. Promovând importanța omului ca parte esențială din oraș, vom încuraja pe termen lung ideea de apartenență la oraș”; transmit entuziaști, organizatorii proiectului.

Mai multe detalii despre acest demers, și evenimentul de lansare al grădinii, pot fi găsite pe pagina de Facebook Grădina Urbană din Sibiu.

Ne vedem în Scuar!

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest