CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

NARCISE

Sfârșitul lunii aprilie și… în cursul lunii mai sunt perioadele în care, pe sute de hectare de poieni, înfloresc narcisele, un covor floral care se întinde cât vezi cu ochii și seamănă cu un paradis natural aproape ireal, o adevărată minune a naturii.

Astfel de poieni se află în mai multe locuri din țară și sunt rezervații naturale, în care florile cu miros îmbătător sunt ocrotite de lege și nu pot fi culese decât în anumite zile, fiind doar o încântare a ochilor.

Poieni cu narcise, zon eăn care miresmele și frumosul cresc raiuri florale impresionante se regăsesc în mai multe locuri din țara noastră.

Iată mai jos o parte dintre ele:

1. Sat Vad, com. Șercaia (BV)- Poiana cu narcise Dumbrava Vadului, cea mai întinsă rezervație botanică( cu statut de monument al naturii) din România.

2. Sat Filia, comuna Brăduț (CV)- Poienile cu narcise și bulbuci de munte de la Filia, situate pe Dealul Kut.

3. Bucium (AB)- Poienile cu narcise de la Negrileasa, declarate rezervație botanică. Aici se organizează din doi în doi ani sărbători populare, în luna mai. Este una dintre cele mai vechi sărbători de acest gen din țara noastră.

4. Vlăhița/Căpâlnița (HR)- Poiana cu narcise Dumbrava Harghitei, declarată rezervație botanică, una dintre cele mai întinse din țară. Poiana se află între cele două localități. În mai aici se organizează serbări populare.

5. Sat Posada, oraș Comarnic (PH)- Poiana cu narcise de la Floreni, declarată rezervație botanică.

6. Doba (SM)- poiană cu narcise și lalele pestrițe. Asteaptă încă încadrarea într-o rezervație botanică sau floristică de interes local sau județean.

7. Gurghiu (MS) - în zona adminstrativă a comunei se întâlnesc mai multe poienițe cu narcise și lalele pestrițe. Comună cunoscută pentru rezervațiile forestiere de aici, Pădurile Lăpușna, Brădățel și Mociar și pentru sărbătorile și manifestările folclorice de primăvară.

8. Sat Racâș, comuna Hida (SJ)- poiană cu narcise unde se desfasoară anual între 1- 15 iunie o serbare cămpenească numită Sărbătoarea narciselor.

9. Ineu (AR)- Poiana cu narcise de la Rovina.

10. Sat Tecșești, comuna Întregalde (AB)- poiană cu narcise in zona numită Piatra Ceții, pe la 1200 de metri. Într-o zona a Cheilor Întregalde se întălnește și floarea de colț, aflată aici la cea mai mica altitudine din țară.

11. Sat Apoița, comuna Meteș (AB)- o poiană cu narcise în zona Cheilor și a Pietrelor Ampoiței.

12. Mogoș (AB)- zone cu narcise în jurul localității, care sunt ,,sărbătorite" în mai, printr-un festival folcloric numit Chemarea narciselor.

13. Negrași (AG)- Poiana cu narcise de la Negrași, declarată rezervație botanică.

14. Sat Veneția de Jos, comuna Părău (BV)- poiană cu narcise, declarată rezervație naturală floristică.

15. Sat Borlești, com. Pomi (SM)- poieni cu narcise și lalele pestrițe.

16. Sat Șardu, com. Sânpaul ( CJ)- poiană cu narcise.

17. Târgu Jiu (GJ)- Poiana cu narcise de pe Dealul Ciocârlău, declarată monument al naturii.

18. Tinca ( BH)- Poiana cu narcise de la Goroniște, declarată rezervație botanică.

19. Sat Zervești, com. Turnu Ruieni (CS)- Fânațele cu narcise de la Valea Sebeșului, declarată rezervație botanică. Anual în mai are loc o serbare câmpenească numită Sărbătoarea narciselor.

20. Vârghiș (CV)- poiană cu narcise ocrotită de lege. Nu este clarificat ce fel de rezervație este și nici care este statutul.

21. Sat Tătărești, comuna Viile Satu Mare ( SM)- poieni cu narcise și lalele pestrițe.

22. Vișina (DB)- Poiana cu narcise din Lunca Neajlovului.

23. Sat Feneș, oraș Zlatna (AB)- poiană cu narcise, declarată rezervație naturală floristică.

 

Sursa : Români/ Facebook

Foto: Etnocultura

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest