Write a comment

O ȘCOALĂ, o... lume, clase, elevi, dascăli și... câte amintiri...! ȘCOALA „REGINA MARIA”. O istorie...

În 24 noiembrie 1929 s-a inaugurat scoala primarã de fete "Regina Maria" , primul local de scoalã primarã româneascã construit în Sibiu dupã Marea Unire din 1918. La acea vreme, ziarele scriau: "Duminicã 24 Noemvrie 1929 a avut loc în Sibiu, în cadrul unei serbãri frumoase sfintirea scoalei primare de fete. La aceastã sãrbãtoare a luminei au luat parte toti fruntasii Sibiului. O numim sãrbãtoare a bucuriei, cãci s-a deschis peste drum de închisoare o scoalã nouã.S-a deschis un locas al luminii si al iubirii. Duminecã în orasul Sibiu s-a sfintit cea dintâi scoalã primarã nouã, de când este România Mare. (Foaia poporului nr.49 din 1 decembrie 1929, "Sfintirea scoalei primare de fete în Sibiu "). La început scoala a avut 5 sãli de clasã (actuala clãdire veche a scolii), locuinta directorului, a omului de serviciu, o grãdinã de legume si o livadã unde lucrau elevele scolii. S-a înfiintat apoi cantina la care luau masa elevele mai sãrace. Din anul scolar 1962-1963 scoala a devenit scoala de 8 ani Nr. 5 din Sibiu, iar în 1973-1974 s-a dat în folosintã actuala clãdire a scolii cu 15 sãli de clasã si ateliere de electrotehnicã si de gospodãrie si biblioteca. De la 1 noiembrie 2004, prin Dispozitia nr.75/18.10.2004 a Inspectoratului scolar Judetean Sibiu (IsJS), scoala a redobândit numele de scoala "Regina Maria" . (Claudia BUIDAN, scoli.didactic.ro)

 

Potrivit istoricului Razvan Pop, la inceput, in anul 1929, scoala a purtat numele de „Scoala primara de fete Regina Maria”. A fost primul local de scoala primara romaneasca construit in Sibiu dupa 1918. „Foaia Poporului” in numarul 49 din 1 decembrie 1929 ca in data de 24 noiembrie a aceluiasi an a avut loc la Sibiu, sfiintirea scolii primare de fete. Din acelasi articol aflam ca scoala fusese construita in cartierul Iosefin (in zona de pe Groapa) in apropierea inchisorii tribunalului. La deschiderea scolii au participat primarul W. Goritz si dna. Maria Petrescu, viitorea directoare al institutiei de invatamant, prefectul judetului C. Stefan, parintele Antoniu Gherman, parintele Ioan Boiu, dl. I. Bratu inspectorul sef al judetului. De la aceeasi sursa aflam ca tot in presa vremii avem a gasi si o descriere a scolii: „o cladire frumoasa, in stil romanesc. Are clase mari si luminoase si instalatiuni moderne, ca putine alte scoli din tara.”. Pe langa cele cinci sali de clasa exiata si casa directorului (in actualele cabinete de fizica si chimie) si casa omului de serviciu (in actuala cancelarie). In curtea scolii era o gradina de legume, pomi fructiferi si brazi. La aceasta scoala au fost transferate eleve de la scoala primara nr. 1 de pe actuala strada Av. Iancu. Fiind unica scoala de fete, in urmatorii ani se vor infiinta clase paralele pentru a cuprinde toate fetele venite sa invete. Directoarea Maria Petrescu a infiintat un atelier de tesut covoare in gherghef in care lucrau toate elevele scolii, fie ca unele faceau doar ghemele necesare tesutului. Programul scolii incepeau de la orele 8.00, tinea pana la 12.00 iar intre 14.00 si 18.00 se lucra in atelierele de covoare.

Tot de la razvan Pop aflam ca scoala avea a isi infiinteze si o cantina unde mancau elevele mai sarace. Cantina era sustinuta din fondurile atelierului si din donatiile parintilor dar si din alimentele ce proveneau din gradina proprie.

Demn de luat aminte, in timpul celui de al doilea razboi mondial, in anul 1941, scoala a functionat ca centru de primire a ranitilor. La aceasta scoala faceau practica si elevele de la Scoala Normala pentru faptul ca aici exista un colectiv de cadre didactice bine pregatite. Statutul de scoala de aplicatie se mentine si astazi. In aceasta pe perioada invatatoarea Maria Creanga va infiinta corul elevelor ce va ajunge a avea chiar si rol in liturghiile Bisericii din Groapa ajungand a fi laudat chiar si de mitropolitul Nicolae Balan.

Potrivit spuselor istoricului, dupa razboi scoala va fi redenumita in 1948 „Scoala elementara mixta nr. 2”. Conducerea scolii coordona si activitatea Scolii nr. 3 de pe strada Filarmonicii si a scolii nr. 1 de pe strada Hochmeister. Se faceau cursuri de alfabetizare in penintenciare , in fabrici (precum in fabrica Liberatatea).

In 1953 cantina se va desfiinta si se va amenaja in locul ei sala de sport ce exista si astazi. In 1954 scoala este redenumita „Scoala de 7 ani mixta nr. 5” in anul 1962 devine scoala de 8 ani.

In 1971 s-a efectuat de catre Institutul de Proiectari Sibiu, proiectul pentru completarea cladirii, proiect finalizat in 1974 avand in componenta 14 clase si ateliere de tamplarie, electrotehnica, croitorie-gospodarie. In acelasi timp la Scoala Nr. 5 se vor tranfera si elevii scolii de pe strada Dealului ce va deveni Liceul Sanitar si a scolii de pe strada Dimitrie Anghel ce va deveni Comenduirea garnizoanei Sibiu.Se va ajunge ca pentru scrut timp scoala sa aiba chiar si clasele a IX-a si a X-a. (sursa: razvanpop.ro)

 

 

Foto: Iubesc Sibiul , razvanpop.ro

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest