Write a comment

 

Mens sana in corpore sano : Într-un Memorandum recent, Executivul a stabilit ca, prin Programul „gROwth - investim in copii, investim in viitor”, se angajează să susţină construirea, amenajarea şi dotarea a cel puţin 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Cei care doresc să construiească astfel de grădiniţe cu profil sportiv, vor primi ajutor de la stat, cu condiţia ca aceştia să asigure anumite gratuităţi pentru copii. 

 

Potrivit informaţiilor publicate pe portalinvatamant.ro, copiii cu dizabilităţi vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite.   De asemenea, beneficiarii schemei de ajutor trebuie sa faciliteze accesul copiilor la aceste gradiniţe prin stabilirea unor tarife mai reduse, corelate cu costul standard pentru fiecare preşcolar stabilit prin legislaţie şi să asigure un program prelungit de activitate. Schema de ajutor, cu un buget total de 500 de milioane de euro, are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementarile europene.

Surse din cadrul Guvernului precizează că finanţarea va începe în acest an şi va fi inclusă în bugetul pentru 2019. Se pot emite acorduri pentru finanţare până la sfârşitul anului viitor, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022. Pentru proiect vor fi alocaţi pâna la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. Acest ajutor va fi plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Sprijinul guvernamental implică şi o garanţie acordată de stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului.

IMPORTANT: Schema de ajutor de stat se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii şi cluburi sportive. Beneficiarii ajutorului de stat au mai multe obligaţii, în calitate de intreprinderi cărora le-a fost încredinţat serviciul public. Aceştia sunt obligaţi să asigure locuri gratuite pentru o perioada de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv, într-o cotă procentuală de: cel putin 8% din numarul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv; cel putin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, în cazul celor care au primit ajutor pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv. O altă obligaţie se referă la menţinerea activităţii în grădiniţele cu profil sportiv realizate prin acest program cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

 

 

 

 

Sursa foto: Copilul.ro

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest