Write a comment

IST SIBIU

DEMN DE APRECIAT: O adevărată sărbătoare pentru generațiile de azi și de mâine- a apărut „ISTORIA SIBIULUI”, manual pentru învățământul secundar superior!

 

Ioan Popa, licențiat în Istorie-Antropologie (1996) și Teologie Pastorală Ortodoxă (2002), este doctor în Istorie (2012). Este Profesor titular, grad didactic I, la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” și la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu. Autor a numeroase volume individuale (ex.:Liceele teoretice sibiene între 1918 -1948 , Sibiu, 2005; Învățământul sibian. Repere istorice și documentare, Sibiu, 2007; Revista Musa. Un martor al sentimentelor naționale românești în perioada dualistă, Sibiu, 2012; Dimensiuni etno-identitare și național - politice în spațiul școlar sud -transilvănean 1849-1918 , Cluj-Napoca, 2013; Românii dinTransilvania, Banat, Crișana, Sătmar și Maramureș în Primul Război Mondial. Ancheta Astrei. „Tablourile nominale” , Sibiu, 2019; O istorie culturală a învățământului sibian, Sibiu, 2020) şi colective(coordonator, ex.: Interferenţe culturale în Sibiul secolelor XVIII - XX , Sibiu, 2014; Viaţa cotidiană în Sibiul secolelor XIX -XX, Sibiu, 2015; Românii din comitatul Hunedoara în Primul Război Mondial , Sibiu,2018; Românii din comitatele Sălaj, Sibiu şi Solnoc - Dăbâca în Primul Război Mondial, „Rapoartele ASTREI ” , Cluj-Napoca, 2019; Românii din comitatele Bistrița-Năsăud, Ciuc, Mureș-Turda, Odorhei, TârnavaMare, Târnava Mică, Trei Scaune și Turda-Arieș în Primul Război Mondial.„Rapoartele ASTREI ” , Cluj-Napoca, 2019;O istorie a secolu-lui al XX -lea prin povești de familie, Sibiu, 2020). De asemenea, este redactor al revistelor Anuarul Cercului de Studii Istorice și Sociale, Sibiu, nr. I-XI, 2006-2016;  Anuarul Liceului Teoretic „C.Noica” , Sibiu, nr. 1-3, 2013-2014, 2017; Anuarul Societății de Științe Istorice din România. Filiala Sibiu,nr. 1-2, 2018-2019.

Ideea conceperii manulaului de ISTORIE A SIBIULUI este una nu doar generoasă și… necesară, dar care vine într-un moment special, cu puțin timp înainte de celebrarea celor 300 de ani a Baronului Samuel von Brukenthal, dar și a venerabilei vârste de 830 de ani pe care o va aniversa Sibiul („orașul premierelor”) în 2021.

În „Argumentul” volumlui se precizează: „La sfârșitul cursului liceal inferior, elevii filierei teo-retice ar trebui să stăpânească reperele majoreale timpului și spațiului istoric pentru a aborda cusucces un demers investigativ, menit să sporeas-că sentimentul de încredere și satisfacție prin recursul la bogatul material intuitiv și afectiv al istoriei locale. Dezvoltarea și consolidarea competențelor generale / specifice în cadrul disciplinei opționale „Istoria Sibiului” ar trebui să producă efectepozitive și cu prilejul apropiatului examen naționalde bacalaureat. 

 În afara aspectelor privitoare la dezvoltarea personală, cunoașterea istoriei locale ar fi benefică și la nivel comunitar, prin creșterea sentimentului deapartenență și de mândrie. Liceenii sibieni, fie localnici, fie stabiliți recent în oraș, dornici de afirmare în zona elitelor intelectuale, nu pot ignora trecutul orașului, din care se alimentează, pe secvențetemporale medii și lungi, valorile și clișeele identitare”.

Sincere felicitări și mulțumiri autorului!

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest