Write a comment

SAHhhhhhhh

Sorin Cîmpeanu: La sediul Ministerului Educației am avut o întrevedere cu reprezentanți ai Federației Române de Șah (@FRSah.ro). În cadrul acesteia s-a analizat oportunitatea semnării unui protocol de colaborare pentru derularea orelor de șah în cadrul palatelor și cluburilor copiilor, precum și ca disciplină opțională în școli.

Astfel, copiii s-ar bucura de ore interactive, în care vor avea oportunitatea de a-și antrena mintea în lumea șahului.

Un alt element pe agenda de discuții este Campionatul European Feminin de Șah din 31 mai - 13 iunie, de la Iași care poate fi o sursă de inspirație și motivație pentru copii din România”.

 

O idee, o inițiativă care merită luată în seamă!

 

***Specialiștii sunt de părere că șahul reprezintă cea mai bună modalitate de a exersa gândirea logică. Pentru un copil, sahul înseamnă mai mult decât un joc. Înseamnă aranjarea ideilor, formarea gândirii argumentate, usurinta alegerilor si claritatea limbajului verbal. Studiile efectuate au dovedit beneficiile pe care le aduce sahul în dezvoltarea personalitătii copiilor si tinerilor, cu rezultate concrete în îmbunătătirea performantelor scolare :

 • dezvoltă gandirea logică, jucătorul aplicănd principii strategice si analizănd consecintele unor mutări;
 • exerseaza imaginatia si creativitatea;
 • dezvoltă aptitudinile matematice;
 • stimulează capacitatea de a prevedea consecintele propriilor actiuni;
 • dezvolta dorinta de autoperfectionare;
 • este favorizata comunicarea;
 • sporeste încrederea în sine a copiilor;
 • dezvoltă spiritul de independenta, obligând jucătorul să ia decizii bazate numai pe propriul rationament;
 • mareste puterea de concentrare;
 • dezvoltă atentia distributivă;
 • stimuleaza spiritul de competitie, echipa si fair-play.

Caracterul atractiv, distractiv al jocului de sah îi oferă copilului posibilitatea de a-si pune în valoare propriile capacităti, favorizând interactiunea tuturor factorilor psihici ce contribuie si influenţează activitatea de cunoastere

 

 

Originea șahului este ceva care este dezbătut și nu există într-adevăr un consens asupra originii sau chiar a istoriei șahului, de la vechi la cel prezent.

Unii spun versiuni de șah și consiliului său deja înapoi în Egiptul Antic sau China dinastice, dar originea sa este mai susținut că a apărut în India în jurul secolului al șaselea, la momentul ar fi numele chaturanga.De-a lungul timpului, a ajuns în cele din urmă la Persia și numele său sa schimbat, fiind acum numit Xatranje, probabil având și alte reguli.

În cele din urmă sa răspândit în Europa încet și a durat 500 ani pentru Xatranje pentru a începe să arate mai mult ca șahul pe care îl știm astăzi.

În 1475 a început să fie consolidate normele actuale și numele său, de asemenea, a ajuns în mișcare la șah, dar au fost chiar mai precis câteva sute de ani pentru toată Europa dacă a jucat cu piesele și regulile cele mai moderne, de asemenea.

La mijlocul secolului al XIX-lea au început să apară turnee și concursuri de șah în curs de dezvoltare ca un sport, care a fost întotdeauna dominată de aceiași jucători și a avut campioana mondială a menținut domnia lor pentru perioade lungi de timp, 20 / 30 ani, de exemplu.

 

 

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest