Write a comment

Un simpozion de mare importanță internațională va avea loc în următoarea perioadă la Muzeul ASTRA! Este vorba despre Simpozionul Internaţional de Ceramică, ediţia a 51-a, care va fi găzduit, în perioada 23-28 septembrie 2018, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium.

 

Tema simpozionului este una cu totul... provocatoare: ceramica utilitară / ceramica rituală.

Potrivit organizatorilor, vor fi prezenţi 70 de specialişti din ţară (Sibiu, Bucureşti, Zalău, Timişoara, Lugoj, Constanţa, Satu-Mare, Sfântu Gheorghe), dar şi din străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Elveţia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Belgia), cu cele mai valoroase rezultate în fascinantul domeni al ceramicii.

În program sunt prevǎzute dezbateri, vizite în colecţii muzeale, expoziţii, precum şi două excursii tematice la Obârşa, judeţul Hunedoara, în atelierul ultimului olar din Ţara Zarandului, Petru Borza şi la Ţiglăria tradiţională de la Apoş, judeţul Sibiu şi Fabrica Teracota din Mediaş. Tema ceramicii utilitare sau rituale din Transilvania multietnică este şi astăzi un subiect deschis cercetătorilor europeni.

De ce organizarea acestui Simpozion în Transilvania? Fiindcă Transilvania este o Elveţie a Europei Centrale, s-ar putea spune, cu trei mari grupuri etnice: români, maghiari şi saşi, care au convieţuit şi care au dat naştere în cursul secolelor unui meşteşug al olăritului variat şi controversat, dar în egală măsură, plin de un farmec unic. Rolul oraşelor transilvănene în apariţia atelierelor de ceramică, dezvoltarea lor în cadrul breslelor, amploarea producţiei în secolul al XVIII-lea sub influenţa Imperiului Austro-Ungar sunt câteva dintre contextele de încadrare istorică şi economică, care pot explica ritmul şi tipul de activitate specifică a atelierelor din Transilvania.

Lucrările Simpozionului se vor axa în principal pe relaţiile interetnice, de comunicare între regiuni, între comunităţile etnice, care consideră că destinul Europei, în plan cultural, este acela al investigării competente şi comparative, urmate de repertorierea sistematică, la scară continentală, a ceramicii din punct de vedere etnic şi stilistic.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest