Write a comment


În urmă cu peste 6 secole...
20 martie 1393: Moare, la Praga, Ioan Nepomuk, preot și martir, vicar general al Arhiepiscopiei romano-c
atolice de Praga, probabil de origine germană (născut, cca. 1345, sub numele „Johannes Welflin” în „Pomuk”, localitate din Boemia de vest).

 

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorît, fiind aruncat în rîul Vltava (Moldau), de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat sacramentul (taina) împărtășaniei și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel al IV-lea de Luxemburg păcatele spovedite lui de soția acestuia.
A fost beatificat la 31 mai 1721 și canonizat la 19 martie 1729 de către Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730), fiind considerat martir al credinței catolice. Mormîntul său se află în Catedrala Sfîntul Vitus din Praga.
Ioan Nepomuk este patronul protector al Boemiei, dar și al celor care păstrează o taină.
Cea mai importantă statuie a lui se află lîngă „Podul Carol” din Praga.
În Sibiu, în partea de vest a Pieței Mari, generalul conte Francisc Anton Wallis, guvernator al Transilvaniei (1732-1734), a instalat în 1734 o statuie a sfîntului Ioan Nepomuk, realizată de un sculptor necunoscut de proveniență austriacă sau boemiană.
Așa cum aflăm de la dl Helmut Wolff, în anul 1948, după instaurarea regimului comunist în România, statuia Sf. Ioan Nepomuk a fost trasă de pe soclu cu frînghii și utilaje grele, statuia aflîndu-se acolo de peste 200 de ani. 
Statuia și bucățile din soclu au fost aduse în curtea interioară a Muzeului Brukenthal, unde monumentul a fost reasamblat.
De amintit, statuia Sf. Ioan Nepomuk s-a aflat timp de 39 de ani în curtea a doua a Muzeului Brukenthal pînă cînd, în anul 1988, la insistențele preotului catolic Otto Nutz (paroh în perioada 1973-1996) a fost cumpărată pentru suma simbolică de un leu, restaurată și ridicată în curtea interioară a Casei Parohiale Romano-Catolice din Piața Mică, la cîteva zeci de metri de fostul ei amplasament.
Din cauza faptului că statuia nu încăpea pe poarta cu boltă a casei parohiale, a fost nevoie să se spargă din ziduri.
Azi, statuia Sfîntului Ioan Nepomuk din Sibiu, este amplasată tot în curtea interioară a Casei Parohiale Romano-Catolice din Piaţa Mică.

sursa foto: Helmut Wolff‎

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest