Write a comment

 

În Muzeul ASTRA își duc veșnicia cinci mori de vânt (din Beștepe, Curcani, Frecăței, Enisala, Dunavăț), toate diferite după tipologie.

Despre ele, dar și despre mori în general, reprezentanții muzeului promit să ne povestească, chiar la fața locului, săptămânal. Mai precis, în fiecare zi de vineri, între orele 10-15, când un muzeograf va fi prezent în sectorul "Morărit", să dialogheze cu turiștii curioși.

*Din 27 martie, morile de vânt din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului sunt (re)deschise publicului vizitator.

Aici veți cunoaște informații interesante despre lumea morilor și a morarilor de odinioară. Tot la Muzeu, veți putea afla ce erau și la ce se foloseau babalâcul, dreava, făcăul, speteaza, drugul sau fofeaza.

❗ Prima atestare documentară a morilor de vânt datează din 1585 și se referă la ținutul dobrogean. O statistică oficială consemna, pentru anul 1901, un număr de 639 mori de vânt, 437 doar în județul Tulcea. Dacă aici, în Dobrogea, energia hidraulică nu era reprezentativă, vânturile nu încetează aproape tot timpul anului, ceea ce explică de ce această zonă denumită ’’ țara vânturilor’’ a fost în trecut, și țara morilor de vânt.

 

 

Foto: Muzeul Astra

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest