Write a comment

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu. Pecete a vieții culturale a Sibiului. Dovada, retrospectiva anului 2019...

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu a continuat în anul 2019 seria spectacolelor montate de mari regizori români și europeni, printr-un program ce și-a propus și a reușit să realizeze până la finalul anului un număr de 9 premiere în programul minimal: 7 la Secția Română și 2 la Secția Germană.

 

ABSOLUT IMPRESIONANT: Repertoriul permanent al teatrului a oferit publicului o agendă provocatoare, cu spectacole dintre cele mai variate. În anul 2019, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a prezentat 350 de spectacole în Sibiu și a avut nu mai puțin de 33 de turnee în România și străinătate. De asemenea, actorii teatrului au realizat peste 800 de recitaluri, workshop-uri și spectacole lectură în Sibiu și în țară, la care publicul a avut acces gratuit. Numărul total de spectatori a fost de peste 50.000, iar în cadrul FITS 2019 au participat aproximativ 700.000 de spectatori.

Și în acest an a continuat colaborarea cu Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, atât prin prezentarea de spectacole studențești la Studioul CAVAS din incinta Facultății de Litere și Arte, cât și prin organizarea unor turnee la festivaluri de teatru studențești din țară și străinătate. Așa cum am început încă de anul trecut, accesul la toate spectacolele studențești este gratuit, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la Agenția Teatrală.

Evenimentele speciale din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) s-au desfășurat pe parcursul întregului an calendaristic și, astfel, spectatorii au avut ocazia să participe la conferințe, lansări de carte, spectacole-lectură și să întâlnească mari personalități din domeniul culturii, dar și din alte domenii, ca o prelungire a experienței unice de care au parte în timpul festivalului.

UN ASPECT IMPORTANT: Implicarea și încurajarea tinerilor ca participanți, public și contribuitori la dezbateri, precum și artiști tineri care sunt fundamentali pentru programul de evenimente – tinerii sunt viitorul nostru și trebuie să fie în fruntea unei noi abordări (în raport cu identitatea europeană și înțelegerea culturii comune) – în integrarea creativă, pentru a facilita schimbarea.

Deocamdată, programul de la Sibiu este singurul de pe teritoriul României, care, prin muzeul virtual, promovează patrimoniul național, pornind de la Muzeul Civilizației Tradiționale Populare ASTRA, Muzeul Țăranului Român, la Festivalul George Enescu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu ș.a.m.d.

Categoric, la dezvoltarea activității TNRS a contribuit din plin un parteneriat strategic (continuat) cu Statele Unite ale Americii, în cadrul căruia Naționalul sibian a prezentat cinci evenimente, mai mult față de anul trecut, obiectivul principal fiind spectacolele speciale dedicate militarilor NATO. Pentru aceștia, dar și pentru publicul obișnuit, au fost prezenți la Sibiu artiști precum: Thaddeus Phillips, Annie Saunders, Paul Lazar. Departamentele de artă teatrală ale Pace University, Brown University, Yale University, Conservatory of the Arts San Jose California, vor fi, de asemenea, prezente la Sibiu, susținând dimensiunea educațională în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

De asemenea, a continuat relația strategică cu China, alături de care TNRS a celebrat, anul acesta, 70 de ani de relații diplomatice. Față de anul trecut, sezonul chinez prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost triplat, ca mărime. Astfel, teatrul nostru a venit în întâmpinarea acestei celebrări cu un program complex de evenimente culturale prin care urmărim întărirea parteneriatului strategic cu China: Chongqing Chuanju Theatre, Zhejiang Song&Dance Theatre Co. Ltd., CSIAF Rising Artists' Works Program, Contemporary Legend Theatre, The Central Academy of Drama in Beijing, Haitian Lantern company. O delegație formată din 20 de operatori culturali, directori de festivaluri și teatre, directori de centre culturale, selecţioneri pentru festivaluri, lideri culturali din China, sprijinită de Ministerul Culturii din China, a fost prezentă la Sibiu în cadrul Bursei de Spectacole, unde și-au prezentat atât oferta culturală, cât și organizațiile din care provin, astfel încât toți producătorii de evenimente culturale din România au putut intra în dialog cu ei, cu scopul de a dezvolta împreună un program unitar de evenimente pentru aniversarea de anul viitor, dar și pe termen lung pentru următorii ani.

Sezonul german pregătit pentru ediția din acest an a Festivalului a continuat relația strategică dezvoltată cu Germania încă de la primele ediții. Anul acesta, Aleea Celebrităților de la Sibiu s-a îmbogățit cu o nouă stea, acordată unuia dintre cei mai importanți regizori germani, Michael Thalheimer, iar spectatorii au avut ocazia de a urmări spectacolele prezentate de companii germane de renume: Thalia Theater Hamburg, Helmnot Theater, March Mellows Street-Band Aschaffenburg, Hipanna Theater ș.a. Față de anul trecut, evenimentele desfășurate în cadrul acestui sezon sunt duble, ca număr.

În același timp, a continuat relația strategică cu Israelul, prin conceperea unui sezon de spectacole, dar și ateliere ale artiștilor din Israel: Batsheva Dance Comapany, Vertigo Dance Company, Tzavtat Theatre – TauTheatre, atelierul făcut de coregraful Ohad Naharin cu voluntarii FITS, la Fabrica de Cultură, aplicând metoda Gaga elaborată de artist.

Relația specială cu partenerii din Japonia a fost, și ea, evidențiată în cadrul ediției din acest an a Festivalului, printr-un program bogat de spectacole, ateliere, alții se schimbă rapid. Ce putem învăța despre paradigmele în schimbare? În același timp, flexibilitatea poate adesea duce la o lipsă a contextului – oare costul flexibilității este o tensiune creativă între experiența și spațiul teatral? Într-o lume a informației a cărui flux depășește granițele geografice tradiționale, cum ne putem asigura că mediile construite sunt relevante la nivel local, durabile din punct de vedere cultural și competitive?

CIFRELE SUCCESULUI TNRS ÎN 2019! Teatrul sibian, adevărat izvor de cultură la nivel mondial:

***27% creștere a numărului de bilete vândute în anul 2019, față de anul 2017 și 10% creștere în 2019, față de anul 2018

 • 51.367 bilete vândute

  *****700.000 spectatori la FITS 2019

 • 350 de spectacole TNRS, la Sibiu

 • 800 de recitaluri de poezie, workshop-uri și spectacole lectură

 • 33 de turnee în România și străinătate

 • 7 premiere la secția română

 • 2 premiere la secția germană

 • 3 proiecte europene în care TNRS a fost partener

PREMII ȘI DISTINCȚII

4 Premii UNITER

 • Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2018, în România – „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete

 • Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota – Ofelia Popii

 • Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie – Dragoș Buhagiar

 • Premiul UNITER pentru debut, pentru scenografia spectacolului „R.U.R. (Rossum’s Universal Robots)”, regia Vlad Cristache, spectacol al secției germane a TNRS, pentru Andreea Tecla și Mădălina Niculae

1 premiu internațional

 • Premiul pentru cel mai bun spectacol străin, pentru spectacolul „Oidip”, regia Silviu Purcărete, acordat în cadrul China Shanghai International Arts Festival

3 distincții oferite lui Constantin Chiriac și TNRS de Guvernul Japoniei, Ministerul Francez al Culturii și Casa Regală a României

Maestrul Constantin Chiriac a primit în 2019 două dintre cele mai importante distincții ale unor guverne străine. Este vorba despre Ordinul Soarelui Răsare (Order of the Rising Sun, Gold Rays with Ribbon) pentru contribuția adusă la promovarea culturii japoneze în România și a schimburilor în domeniul artistic între Japonia și România, acordat de Guvernul Japoniei, respectiv gradul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor în cadrul Legiunii de Onoare, acordat de către Ministerul Culturii, Ministerul pentru Europa și al Afacerilor Externe și Secretariatul de Stat pentru Afaceri Europene din Franța, prin decretul Președintelui Republicii Franceze, pentru cariera extraordinară consacrată artelor scenei, precum și pentru excelenta și constanta cooperare cu instituțiile franceze ale culturii, în special în cadrul Sezonului România-Franța. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a acordat Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu Crucea Casei Regale a României „pentru excepționala activitate culturală, originală și inspirată, care continuă tradiția teatrală multiseculară, a Sibiului.”

FELICITĂRI ȘI... MULȚUMIRI ÎNTREGII ECHIPE A TNRS! 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest