1 Comment

ALTEMBBBBBB

Codex Altemberger, purtând numele judelui regal și primar al Sibiului din secolul XV, Thomas Altemberger, cumpărătorul acestui manuscris, este o primă operă juridică oficială din spațiul românesc medieval, o culegere de legi orăşeneşti, compilată după legile burgurilor germane.

Unicat în România, scriitura fiind „Gothica libraria“ pe suport pergament şi decorată cu miniaturi, se află în patrimoniul MNIR. Volumul este bogat ornamentat, având chenare cu elemente de decor fitomorfe şi scene religioase, iar unele ilustraţii ocupă întreaga pagină, iniţialelele şi ancadramentele fiind realizate cu foiţă de aur şi culori naturale.
Așa cum aflăm de la Specialiștii Muzeului Național de Istorie al Romîniei, copistul manuscrisului s-a inspirat din tradiția italiană și germană (secolele XIII-XIV), finalizând execuția Codexului, cel mai probabil, în secolul al XV-lea, iar în 1481, un al doilea copist execută, în folosul comunității săsești, ultimele două file, relevante pentru depunerea jurământului de primar, reprezentând un foarte important izvor istoric și juridic, atât pentru Sibiu cât și un model pentru Transilvania.

Maniuscrisul, o adevărată capodoperă, este prezentat la loc de cinste pe contul de socializare al MNIR.

*Thomas Altemberger (n. 1431Sibiu - d. 30 iunie 1491Buda) a fost un politician sas, primar al Sibiului în perioada 1471-1490.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest