Write a comment

 

FOTODOCUMENT

În 1879, Hermann Bonicke îi aştepta pe peronul gării din Sibiu pe... Johannes Brahms şi Joseph Joachim.

Aceştia au concertat apoi la Sala Thalia. "Particularitatea extraordinară a lui Joseph Joachim este abandonarea oricărei unilateralităţi, simetria liniştită, armonia desăvârşită a tuturor părților din care se compune ansamblul măiestriei sale absolute.", scriau ziarele sibiene ale vremii. Astăzi se împlinesc 189 de ani de la naşterea lui Joseph Joachim. Demn de luat în seamă, partiturile sale pot fi ascultate la Biblioteca Județeană ASTRA, în colecțiile căreia se află.
*Joseph Joachim (n. 28 iunie 1831 - d. 15 august 1907) a fost un violonist, compozitor, dirijor și pedagog maghiar. Un colaborator apropiat al lui Johannes Brahms,
este considerat unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului al XIX-lea.

*În 1833 familia sa s-a mutat în Pesta unde Joachim a studiat vioara sub îndrumarea lui Stanisław Serwaczyński, maestrul de concert al operei din Pesta. În 1839 Joachim și-a continuat studiile la Conservatorul din Viena (puțin sub îndrumarea lui Miska HauserGeorg Hellmesberger, Srși în cele din urmă - și cel mai important - sub Joseph Böhm). A fost primit de verișoara sa Fanny Wittgenstein pentru a trăi și studia în Leipzig unde a devenit protejatul lui Felix Mendelssohn. În interpretarea sa de debut cu Leipzig Gewandhaus a interpretat Fantezia Otteloa lui Heinrich Wilhelm Ernst. Interpretarea lui Joachim în 1844 (la vârsta de 12 ani) a Concertului pentru vioară a lui Ludwig van Beethovenla Londra(sub bagheta lui Mendelssohn) a fost un triumf și a ajutat la intrarea lucării în repertoriul standard. Joachim a rămas un favorit al publicului englez până la sfârșitul vieții sale.

*

Pe 10 mai 1863 Joachim s-a căsătorit cu contraaltista Amalie Schneeweiss (cu numele de scenă Amalie Weiss) (1839-1899). Amalie a renunțat la cariera ei promițătoare de cântăreață de operă și a dat naștere la șase copii. În 1865 Joachim a ieșit cu protest din serviciului Regelui din Hanovra când administratorul operei a refuzat să promoveze unul dintre instrumentiștii orchestrei (Jakob Grün) deoarece era evreu. În 1866 Joachim s-a mutat la Berlin unde a fost invitat să ajute la fondarea unui nou departament al Academiei Regale de Muzică. În Berlin a devenit directorul Hochschule für ausübende Tonkunst sau Liceul de Interpretare Muzicală.

Pe 10 aprilie 1868 Joachim și soția sa s-au alăturat prietenului lor Johannes Brahms pentru a sărbători unul dintre cele mai mari triumfuri ale lui Brahms, prima interpretare completă a Recviemului german la catedrala din Bremen. Joachim a interpretat lucrarea Abendlied a lui Schumann. A fost o ocazie glorioasă în care au fost invitați în jur de 100 de prieteni ai lui Brahms, inclusiv soții Joachim, Clara Schumann și Max Bruch.

 

 

 

 

Sursa foto: wikipedia

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest