Write a comment

Verdebradeni

Ce frumos, ce bine e să păstrăm și să luăm aminte la comorile locale!

Atunci când lucrurile nu ramân consemnate sau atunci când nu mai ramâne nimeni, care sa repuna-n drepturi, lucrurile uitate de restul comunitatii, se-ntâmpla sa se nasca uitarea... în cazul de fata, despre Centrul ceramic din Henndorf, pe care satenii îl stiau pe vremuri faimos pentru "verdele" specific acestuia!

Tot predominant verde era și ceramica de Agnita, și atunci haideți să scoatem din uitare faptul că acest meșteșug era practicat și la Brădeni. Poate ați încercat deja să căutați informații pe aceasta temă și ați constatat că ele nu sunt ușor de găsit! Dacă acum ne luăm datele direct printr-un click, de pe internet, cele mai importante și exacte informații se afla totuși în cercetările întreprinse de specialiști, care au fost publicate de-a lungul timpului, și pe care le găsim - cum toti cercetătorii de teren o știu, oricât de empirice ar fi cercetările lor- deci aceste informații sunt de găsit în lucrările de specialitate tipărite: unele păstrate în biblioteci, altele în colecții particulare, pe de o parte, iar altele sunt păstrate de săteni, transmise din generație-n generație, de unde importanța vitală a cercetărilor de teren”, consemnează pagina Podișul Hârtibaciului: Oameni- Locuri- Fapte.

Ei bine, acest pitoresc verde-pământiu este graiul însuși al tărâmului binecuvântat din zona Brădeni-Agnita. Este culoarea care ne spune povestea legăturii dintre țăran și pământ, dintre om, sat și meșteșug...

 

 

Credit foto: Bradeni Henndorf

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest