Write a comment

HOHHHH

Motiv de mândrie pentru viața culturală a Sibiului: Revista „Theatral Wochenbatt” din Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben a fost primul periodic de pe actualul teritoriu al României şi, în acelaşi timp, prima revistă de teatru, numărul de debut fiind cel din 12 iunie 1778, avându-i ca editori pe Martin Hochmeister şi Sárdi Sámuel.

Revista va apărea doar câteva numere, ultimul fiind cel din 26 iulie 1778.

Martin Hochmeister(din 1813, von Hochmeister) a fost un sas ardelean, născut la Sibiu în anul 1740. El va deschide, la Sibiu, în 1778, o tipografie.

Trebuie știut I că, primul anuar al Colegiului Gh. Lazăr a fost redactat şi publicat tot de Martin Hochmeister. EL este considerat şi fondatorul primei librării din spaţiul actual românesc(într-o clădire din actuala Piaţă Schiller).

Așa cum aflăm de la dl Tudor Duică, omul de cultură avea să deschidă o tipografie și la Cluj/Kolozsvár/Klausenburg unde va tipări prima publicaţie de limbă maghiară din principat, „Erdély-Magyar Hir-Vivõ” sau „Hiradó”.

Prima publicaţie de limbă română, „Foaie românească pentru econom”, din anul 1789, i se datorează tot lui Martin Hochmeister.

În anul 1784 editează ziarul 'Siebenburgische Zeitung', primul ziar politic din Marele Principat al Transilvaniei. În 1784 intră în Loja Masonică Sf. Andrei.

Anul 1787 este un an de cotitură pentru teatrul sibian. Magistratul oraşului a cedat lui Martin von Hochmeister terenul dintre Turnul Olarilor şi Turnul Lăcătuşilor, împreună cu Turnul Gros, pentru construirea unui teatru.

Clădirea a fost inaugurată la 1 iunie 1788. În anul 1786, împăratul Joseph II./Iosif al II-lea/II. József vizitează Sibiul și, prima vizită pe care o face, este la tipografia lui Hochmeister.

Amintiri și file de istorie pe care orice sibian ar trebui să le cunoască!

Foto 2: Imago Inclytæ In Transsylvania, editată în 1791 de Martin von Hochmeister(Imago inclytae in transsylvania nationis siculicae historio-politica ex probatissimis historiis et cumprimis legibus patriis, atque comitorium decretis, sive articulis diaetalibus, adumerata. Auctore Josepho Benkö).

 

Sursa foto: Tudor Duică

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest