Write a comment

JAPONIA

1.La intrarea în fiecare casă japoneză, podeaua este ridicată cu aproximativ 15 centimetri, ceea ce indică faptul că cei care intră trebuie să se descalțe și să-și pună papuci. La intrarea în camerele cu podea din "tatami" (o podea tradițională făcută din paie de orez, cu margini din brocart- la noi i se spune rogojină), pragul este înălțat cu 2-5 centimetri, ceea ce înseamnă că și papucii trebuie lăsați la ușă.

2. Filmele de animație japoneze reprezintă 60% din producția mondială în domeniu. Și pentru că Japonia are atâta succes cu desenele animate, în țară există aproape 130 de școli pentru actorii care își pun vocea pe aceste filme.

3. Japonia are procentul cel mai mare de locuitori în vârstă din lume, respectiv 21%.

4. Arhipelagul japonez are în componență 6.800 de insule. Peste 70% din populația Japoniei locuiește la munte. Țara are, totodată, și 200 de vulcani.

5. Primii locuitori ai Japoniei au trăit în Paleolitic, în urmă cu 30.000 de ani I.H.

6. Speranța de viață a japonezilor este cu 4 ani mai mare decât a americanilor, respectiv peste 82 de ani.

7. Japonia este a doua țară din lume cu cea mai mică rată a omuciderilor. Cu toate acestea, tot în Japonia există o pădure recunoscută în toată lumea pentru faptul că este preferată de sinucigași, perimetrul fiind împânzit de schelete umane.

8. Japonia a dat 18 laureați ai Premiului Nobel, în chimie, medicină, literatură și fizică.

9. Carnea de cal crudă, denumită "basashi", este o delicatesă în Japonia.

10. Rata de școlarizare în Japonia este de 100%, în consecință rata șomajului este mai mică de 4%.

 

 

10 lucruri pe care poate nu le știai despre GHEIȘE :

1. Un lucru care ar trebui să fie știut despre gheișe este acela că primele gheișe au fost bărbați. Nu este deloc o glumă! Bărbații "gheișă" erau cunoscuți sub numele de Honko și dansau pentru clienții lor în baruri și restaurante sau în camerele unde se servea ceaiul.

2. Termenul "gheișă" se traduce prin "persoană care iubește arta". Mulți sunt de părere că gheișele sunt de fapt prostituate. Nimic mai greșit.

Dacă tastați pe google cuvântul "geisha" prima definiție care apare este "o femeie de naționalitate japoneză care obișnuiește să distreze bărbații prin conversație, cântec și dans."

3. Aceste femei erau învățate să aducă bucurie celorlalți și deși multe erau curtezane, nu erau considerate prostituate. De fapt, multe gheișe erau obligate să participe la ceremonia numită Mizuage prin care unei Maiko (o gheișă aflată în perioada învățării) îi era cumpărată virginitatea de către cel care oferea cei mai mulți bani. Era considerat un gest de onoare

în acea perioadă.

4. Unul dintre lucrurile pe care gheișele le învățau la cursuri era acela de a-și păstra întotdeauna anonimatul. Se pare că acest fapt adăuga un tip de mister gheișelor, lucru adevărat.

5. Momentul în care gheișa servește ceaiul, iar mâneca Kimono-ului ei abia îi descoperă încheietura mâinii, este de o senzualitate inexplicabilă. Se pare că are rolul de a-l stârni pe bărbat, care vede doar o mică parte din pielea ei albă, visând la mai mult.

6. Ceea ce le face pe gheișe speciale este faptul că ele te determină să-ți lași imaginația să zboare, fapt esențial al acestei culturi. Din păcate, acest lucru este tot mai rar întâlnit la femeile din ziua de azi care nu înțeleg acest concept și unele continuă să-și arate în mod excesiv pielea.

7. Kimono-urile sunt realizate manual pentru gheișe, acesta fiind creat sub propriile lor îndrumări. Aspectul kimonourilor este diferit în funcție de anotimp dar absolut toate kimonourile sunt realizate din mătase. Gheișele petrec aproximativ 2 ore pentru a se machia, a-și aranja părul și a se îmbrăca în kimono.

8. Gheișele muncesc în Okyva, unde și locuiesc până când pătrund în această lume, alături de Okasan (matroana lor) și surorile (celelalte gheișe). Deși sunt plătite pentru treburile de menaj realizate în diferite case, mare parte din banii aduși de ele ajung la Okyva. Banii sunt utilizați pentru costurile întreținerii Okiva.

9. În afara naturii sexuale a stilului de viața al gheișelor, nu numai că ele nu pot fi considerate prostituate, dar nici nu au voie să aibă relații de lungă durată, atâta timp cât decid să devină gheișe. Dacă se căsătoresc trebuie să renunțe la această meserie.

10. Astăzi numărul gheișelor este de aproximativ 1000-2000, pe când în anul 1920 erau peste 80 000.

 

Tot din Japonia,

10 lucruri care au reţinut atenția lumii după marele tsunami din 11 martie 2011

1. CALMUL. Nici o imagine cu lovituri în piept sau durere sălbatică.

2. DEMNITATEA. Cozi disciplinate la apă și alimente. Nici un cuvânt sau gest dur.

3. CAPACITATEA. Arhitecți incredibili! Exemplu: clădirile s-au legănat, dar nu au căzut.

4. GRAȚIA, GENEROZITATEA. Oamenii au cumpărat doar ceea ce aveau nevoie zilnic, încât toată lumea să obțină ceva.

5. ORDINEA. Fără jafuri în magazine. Fără claxoane și depășiri în trafic. Doar înțelegere.

6. SACRIFICIU. Cincizeci de muncitori au rămas să pompeze apa de mare în reactoarele N. Cum și când vor fi recompensați vreodată?

7. TANDREȚE. Restaurantele au redus prețurile. Un ATM nepăzit era nefolosit. Cei puternici aveau grijă de cei slabi.

8. FORMARE. Toată lumea știa exact ce să facă; bătrâni, copii ... Și au făcut exact doar ce trebuia.

9. MEDIA. A manifestat o magnifică reținere în buletinele de știri. Nimic senzațional. Doar reportaje calme.

10. CONȘTIINȚA. În cazul în care se întrerupe curentul într-un magazin, oamenii pun lucrurile înapoi pe rafturi şi pleacă în liniște.

 

*Ikebana este tehnica artistică de aranjare a florilor, și altor părți ale plantelor, în vase, după anumite principii, arta aranjamentelor florale în stil japonez, arta tablourilor vii. Ikebana este o artă care cultivă minimalismul, delicatețea.

Ikebana este concretizarea cea mai reprezentativă a cultului pentru frumos prezent de-a lungul istoriei în universul spiritualjaponez. S-a conformat întotdeauna, față de celelalte arte, dar și pretutindeni, situațiilor noi impuse de evoluția simțului estetic al japonezilor. Ikebana este aducerea vieții vegetale la dimensiunile unei încăperi, a unei vaze.

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest