Write a comment

APreoteasa 

Una dintre primele femei din Mediaș, cărora le-a rămas amintirea chipului: preoteasa Barbara Schlemmer (biserica evanghelică) Personajul principal este, de fapt, Barbara Theilesius, născută Schlemmer .

Ceea ce avem aici, o comoară, în sine, pare mai degrabă un altorelief (în fapt o piatră funerară), care se distinge prin volum, comparativ cu basorelieful. Este aici... o poveste în sine, însoțit, în zilele noastre și de un mister, care, firește, naște întrebări. Oare de ce lipsesc capetele copiilor?!
Barbara Theilesius a fost soția episcopului evanghelic Georg Theilesius.

Autorul impresionantei lucrări este sculptorul sibian Elias Nicolai-cel mai cunoscut sculptor din Transilvania secolului al XVII-lea. 

 

*Trebuie știut că Biserica Sf Margareta din Mediaș deţine un tezaur cu valori acumulate în decursul secolelor, completate de obiecte la fel de preţioase, aduse în ultima perioadă din bisericile săseşti părăsite din împrejurimi. Cristelniţa de bronz a bisericii este o piesă de bună calitate, decorată cu basoreliefuri, din secolul al XIV-lea, şi a fost realizată la Sibiu. O cristelniţă de bronz asemănătoare, adusă de la Şeica Mică este amplasată în nava principală. Colecţia de covoare din Anatolia este foarte bogată şi valoroasă. Sculptura renascentistă din Transilvania este de asemenea reprezentată prin coroana amvonului, bogat decorată, având figura centrală a Sfântului Mihail luptându-se cu balaurul, opera meşterilor din secolul al XVII-lea, sculptorul Sigismundus Möss şi pictorul Paul Demosch. În pereţii oblici ai corului au fost înzidite cele mai reprezentative pietre funerare cu decor figurativ din secolul al XVI-lea şi XVII-lea. Cel mai timpuriu este piatra funerară a umanistului Christian Schesäus (†1585). 

 

 

sursa foto: Mediaș-Mediasch History News

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest