Write a comment

 CARTETALMACEL

Din "bijuteriile" Muzeului Satului Tălmăcel: cartea cu modele de cusaturi săsești din Transilvania călătorește în luna septembrie în Europa.

Cartea este tipărită în 1975 la București și conține cusături săsești din Transilvania (Prejmer-Brașov). La următoarea expoziție în Germania, va încânta vizitatorii și va dovedi rădăcinile și strânsa legătură a sașilor cu românii din Transilvania.

Emil Sigerus este cel care a reprodus seria de broderii de artă populară românească publicată de Minerva Cosma-Schaffer („Album de broderii și țesături românești ").Neostenitul colecționar și scriitor în revista "Cotidianul transilvan-german", a consemnat încă din 1907 despre diferitele influențe și relații dintre arta populară:in timp ce barocul și rococo nu au lăsat aproape deloc urme în broderia noastră, influențele popoarelor care trăiau în jurul nostru și-au pus, însă amprenta.

Așa cum aflăm de la reprezentanții Muzeului, în broderia de lenjerie transilvană-saxonă, de exemplu, există ornamente germane și sunt conectate la ele nu doar tipare de origine orientală, dintre care unele provin din covoarele orientale răspândite pe solul săsesc, unele direct din broderii turcești, ci și cele de origine română, maghiară și slavă. Aceste variații oferă o comoară bogată si formează, ca să spunem așa, propriul stil transilvănean, care se păstrează și astăzi.

Într-un cuvânt, TEZAUR. Născut și crescut din mâinile de aur ale meșterilor de odinioară… Și… musai să dăinuie în veac!

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest