Write a comment

 MOARARARA

Se-ntâmplă miercuri, 2 septembrie 2020; orele 11-15. Poveste cu moară și meșteșug!

După exact 50 de ani de la reconstrucția în muzeu, Moara cu pânze din satul Curcani, județul Constanța se ,,aude” în premieră la Muzeul ASTRA.

Totul cu ajutorul unei instalații audio, care redă, practic, sunetul specific unei mori de vânt, de tip mediteranean, așa cum este și Moara Curcani. În același timp, un muzeograf va realiza aici ghidaje și va înmâna pliante celor mici, pentru a descoperi cum funcționa o astfel de moară.

Trebuie știut căMoara de pânze din Curcani, județul Constanța, a fost achiziționată în anul 1968 și reconstruită în Muzeu în 1970. Ea face parte din tipul morilor cu pivot, ridicate pe soclu de piatră și care folosește 12 aripi de pânză sub forma unor vele triunghiulare. Acest sistem cu pânze, cunoscut la morile de tip mediteranean (Grecia, Portugalia, de exemplu), este atestat în România numai pentru sudul Dobrogei.

Această moară este deosebit de valoroasă, fiind ultimul exemplar de acest tip de moară, care a supraviețuit în România până în zilele noastre.

Atelierul interactiv se va desfășura în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități pentru combaterea pandemiei COVID-19. Recomandăm menținerea distanțării fizice și purtarea măștilor, pentru mai multă siguranță.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest