Write a comment

 BISSF

De câteva săptămâni, expoziția itinerantă a Fundației Biserici Fortificate poate fi vizitată și online. Acest lucru a fost făcut posibil print-o finanțare din partea ministerului familei, muncii și afacerilor sociale din Bavaria.

Trebuie știut că expoziția a fost elaborată în urmă cu circa cinci ani de către Fundația Biserici Fortificate în colaborare cu Universitatea Tehnică din Berlin, Forumul Cultural German pentru Europa de Est și Biserica Evanghelică C.A. din România. Expoziția a fost arătată în 20 de orașe din trei state.

La începutul anului 2020, expoziția a fost actualizată.

Din cauza pandemiei și a restricțiilor intrate în vigoare în multe țări, expoziția nu a mai putut fi arătată, iar prezentările planificate au fost amânate pe termen... nedeterminat.

Din acest motiv, Fundația Biserici Fortificate a apelat la canalele digitale. În cooperare cu Haus des Deutschen Ostens din München și guvernul bavarez, conținutul expoziției a fost adaptat pentru a fi prezentat online. Din iulie, aceasta poate fi accesată în trei limbi pe site-ul Fundației Biserici Fortificate.

*Nicio altă regiune din Europa nu întruchipează mai bine în arhitectura sa coralul compus de Martin Luther „Cetatea tare-i Dumnezeul nostru și armă-apărătoare” ca peisajul bisericilor fortificate din Transilvania. Începând cu stabilirea sașilor în Transilvania la sfârșitul secolului al XII-lea, aici au fost clădite numeroase biserici fortificate, dintre care s-au păstrat cca. 160 de ansambluri.

Bisericile, cu incintele lor fortificate, arhitectura sacrală impresionantă și decorul interior bogat, constituie opere artistice pitorești în peisajul rural. Ele marchează peisajul cultural transilvănean în care, de secole, trăiesc și coabitează români, unguri, germani și romi. Bisericile fortificate stau mărturie pentru un capitol de istorie europeană aparte și simbolizează lunga tradiție multietnică a acestor meleaguri.

Ca parte a patrimoniului cultural internațional, ele necesită o protecție deosebită. Salvarea lor nu este însă o sarcină ușoară. Cea mai mare parte a populației săsești a părăsit regiunea în ultimele decenii. Comunitățile germane evanghelice locale foarte reduse nu mai au capacitatea de a menține singure moștenirea culturală. Sunt necesare noi idei și concepte. Fundația Biserici Fortificate dorește să aducă la cunoștința publicului originea și situația actuală a peisajului bisericilor fortificate. În același timp, va prezenta perspective și oportunități pentru salvarea și menținerea viitoare a acestui patrimoniu. (exhibition.kirchenburgen.org/ro/einfuehrung)

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest