Write a comment

FOTOSALISTE

DE SUFLET, DE POVESTE, DE TRADIȚIE: Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și-a îmbogățit recent fondul cu o donație valoroasă ce cuprinde peste 4.000 de filme fotografice (Leica, 6x6 și 6x9), arhiva atelierului, conținând caiete de evidență și o parte din aparatura fotografică.

Atelierul Emil Moșoiu din Săliște a funcționat în perioada anilor 1965-1994, într-o epocă de profunde transformări în lumea satului românesc, iar colecția de filme deținute de Bibliotecă vine să ilustreze aceste transformări, constituindu-se în martor istoric și, în același timp, într-o frescă a vieții cotidiene împletită cu tradițiile din Mărginimea Sibiului.

Așa cum aflăm d ela reprezentanții Liceului din Săliște, prestigioasă instituție în peisajul învățământului sibian, colecția în discuție, alături de peste 15.000 unități de bibliotecă, costume populare și obiecte etnografice, a fost donată de colecționarul sibian Nikolaus Blavustyak, stabilit în Germania. Parte din aparatura atelierului a fost donată Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu de către fiica fotografului Emil Moșoiu, doamna Silvia Coacă din Săliște, județul Sibiu.

 

Proiectul își propune:

a) salvarea prin digitizare a materialului existent și crearea unei baze de date digitală, întrucât filmele pe peliculă de celuloid, un material perisabil, riscă să se deprecieze și să fie pierdute definitiv.

b) cercetarea din punct de vedere științific a vieții și a activității fotografului Emil Moșoiu, a caietelor de evidență, coroborând însemnările fotografului cu imaginile aferente;

c) editarea și publicarea unui album (text și imagine) cu cele mai reușite fotografii din colecție, album care va reflecta valoarea artistică și documentară a fondului fotografic Emil Moșoiu.

Ne bucurăm ca putem fi parteneri la acest minunat Proiect cultural al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu finanțat de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Culturalã 2020.

Felicitări pentru toate persoanele implicate în realizarea și reușita proiectului.

Imaginile datează din perioada 1967-1968.

„Dacă vă regăsiți pe dumneavoastră, pe părinții, bunicii sau străbunicii dumneavoastră, puteți lasă comentarii la fiecare poză în care recunoașteți pe cineva”, îndeamnă dascălii din Săliște.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest