Write a comment

TESUTUL

De vineri până duminică, 23-25 octombrie 2020, avem la Muzeul ASTRA ateliere de tors, țesut și confecționat opinci. De ce? Pentru că vrem să înțelegeți cumsecade și apoi să duceți mai departe povestea firului de lână – de la oaie la straie, este mesajul îmbietor cevine din partea oamenilor faini ai reputatei instituții culturale.

 

Și-i atâta nevoie și-i val de dor de meșteșug și mâini cu har, drasau și oameni gospodari. Haidați numa' să ne-ntoarcem o țâră fața și sufletul către tors și țesut, către opinci și opincari, către vatra satului născătoare poveste.

Prelucrarea fibrelor textile a constituit o activitate casnică nelipsită aproape din fiecare gospodărie datorită necesității confecționării obiectelor de îmbrăcăminte sau de uz casnic. Veșmintele folosite vara, mai subțiri, erau pregătite din fibre vegetale (in, cânepă), iar cele folosite iarna, mai călduroase, erau pregătite din părul unor animale (oi, capre). Activitatea de prelucrare a fibrelor a determinat crearea unor unelte și instalații specifice. Industria casnică textilă are la bază activitatea de tors-țesut și mai apoi producerea țesăturilor cu ajutorul instalațiilor hidraulice.

În Muzeul ASTRA, Muzeul în aer liber, industria prelucrării textilelor este reprezentată prin gospodării-atelier de prelucrare a diferitelor tipuri de fibre și prin instalații hidraulice specifice: vâltori, pive și dârste, care reprezintă o etapă superioară de dezvoltare a tehnicii de prelucrare a țesăturilor în civilizația populară tradițională.

Participă meșterii tradiționali: Minerva Dumitru - tors, Rodica Ispas – țesut la război, Adrian Coman – confecționat opinci/ obiele.

 

Atelierele se desfășoară în cadrul Proiectului Afară/Înăuntru inițiat de Asociația DaDeCe, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Muzeul ASTRA fiind partener și beneficiarul unei instalații educaționale interactive compusă din gherghef de țesut, piuă, vâltoare și coș de tras - machete reduse la dimensiunile potrivite pentru utilizarea copiilor.

Locație: Gospodăria de prelucrare a inului și a cânepii din Lisa, jud. Brașov, monument expus în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

 

***IMPORTANT: Atelierele se vor desfășura în conformitate cu regulile impuse de autoritățile sanitare împotriva pandemiei COVID-19.

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest