CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

TOOOOP

LAURENTIUS TOPPELTINUS este unul dintre cei mai cunoscuți cronicari și scriitori pe care i-a dat Mediașul în perioada renașterii transilvănene.

Potrivit mărturiilor vremii, marele cărturar s-a născut în anul 1640 (după alte surse, în anul 1641) și își începe etapa pregătirii profesionale la Alba Iulia, la cunoscutul Colegiu bethlenian. Studiile aprofundate le realizează în perioada 1662 - 1664 la Universitățile din Padova, Altdorf și Roma. Laurentius Toppeltinus este foarte renumit datorită celebrei sale lucrări „Origines et Occasus Transsylvanorum”, publicată în Franța, la Lyon, în anul 1667, în care prezintă pe larg originea, religia, limba și obiceiurile locuitorilor Transilvaniei. Realizarea acesteia s-a bazat pe studiul aproape exhaustiv al datelor existente până atunci cu privire la istoria populațiilor din acest spațiu geografic.

Trebuie apreciat: Cronica sa este des utilizată ca sursă și foarte apreciată de către numeroși autori, precum: Miron Costin, Constantin Cantacuzino, Dimitrie Cantemir, Petru Maior sau Nicolae Iorga.

Se stinge din viață în anul 1670, la vârsta fragedă de doar 29 de ani, lăsând, însă, în urma sa o bogată activitate științifică.

 

 

 sursa foto: Mediaș - Tradiții, istorie și gastronomie

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest