Write a comment

 ROTH

24 noiembrie 1796: S-a născut la Mediaş, profesorul, gânditorul umanist, istoricul și pastorul luteran sas din Transilvania, Stephan Ludwig Roth.

Stephan Ludwig Roth (n. 24 noiembrie 1796, Mediaș – d. 11 mai 1849, Cluj), gânditor umanist, istoric, profesor și pastor luteran sas din Transilvania, participant la Revoluția de la 1848 din Ardeal. În 1842 Dieta de la Cluj era procupată să legifereze limba maghiara ca limbă oficială de stat în Transilvania,cu scopul maghiarizarii tuturor nationalitatilor conlocuitoare.

Revoltat, Roth a scris în celebra broșură „ Razboiul limbilor în Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), replicând Dietei: „Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba română” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei.(…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naștere. Iar cu pierderea limbii dispare națiunea însăși”.

A fost condamnat la moarte de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, pentru „înaltă trădare”, iar sentința a fost executată la trei ore după pronunțare, în ziua de 11 mai 1849. Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile și activitatea sa, dar mai ales ideile din broșura în care pleda și susținea drepturile poporului român. În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuției, menționa „Am avut cele mai bune gânduri pentru nația mea, fără să fi voit răul celorlalte națiuni”(din Transilvania).

A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument și unde există o casă memorială (pe strada Herman Oberth 10, din Mediaș) și un bust în fața liceului care îi poartă numele.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest