CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

 ANNNNN

Anul Nou e celebrat peste tot în lume cu o pleiadă de obiceiuri, cântece, dansuri, mâncăruri… dar poate una dintre cele mai frumoase sărbători o întâlnim în orizontul depărtat al Țării Soarelui Răsare, unde tradiția e sfântă și pitorescul obiceiurilor înstăpânite oferă lecții de respect, omenie, comportament.

 

Anul Nou Japonez (正月 Shōgatsu)este un eveniment de anual de anvergură și, deși are o tradiție relativ recentă în Țara Soarelui Răsare, are o încărcătură mult mai profundă în comparațiile cu ceea ce șim noi azi a fi Revelionul European sau Occidental.

 Începând cu anul 1873, Anul Nou Japonez a fost sărbătorit în conformitatea cu calendarul gregorian, pe data de 1 ianuarie a fiecărui an, zi care poartă numele de 元日 (Ganjitsu).

Trebuie știut, însă, că există foarte multe tradiții specifice acestui festival: tradițiile budhiste- obiceiurile cu semnificații religioase), mâncărurile tradiționale (osechi) și decorațiunile.

Anul Nou Japonez este considerat a fi cea mai importantă festivitate japoneză. Pentru această sărbătoare care durează trei zile (1, 2 și 3 ianuarie), pregătirile intense se fac din timp și includ: curățarea casei, prepararea mâncărurilor tradiționale și aprovizionarea pentru o săptămână întreagă, deoarece pe parcursul sărbătorii toate magazinele sunt închise. Cele mai multe familii sărbătoresc Anul Nou până pe 7 ianuarie, când încep să se deschidă magazinele. Una dintre cele mai importante pregătiri obligatorii este decorarea intrării caselor și a edificiilor, pentru care se utilizează ramuri de brad, pin, bambus și ferigă; decorația poartă denumirea de Kadomatsu.

La cumpăna dintre ani, clopotele marilor temple din Japonia sună de 108 ori pentru a vesti plecarea vechiului an, și simbolizează cele 108 păcate umane din religia budhistă.Tradiția poartă denumirea de Joya no Kane.

Finalul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie sunt cele mai ocupate luni pentru serviciul poștal japonez, deoarece în această perioadă se respectă tradiția trimiterii scrisorilor de Anul Nou către rude și prieteni, denumită nengajō. În medie, fiecare casă primește aproximativ 50-100 de scrisori de Anul Nou. De asemenea, copiii primesc de la adulți (părinți, bunici, unchi și mătuși) bani sau daruri, tradiție care poartă numele de otoshidama, iar suma de bani oferită depinde de vârsta copilului.

 Anj

Mâncărurile tradiționale consumate de Anul Nou poartă numele de osechi-ryōri sau simplu osechi, servite în cutii denumite jubako, iar acestea sunt foarte similare ca aranjament cu cutiile bentō.Există multe varietăți, de la alimente dulci la sărate, iar multe dintre acestea sunt doar regionale. Alte mâncăruri populare de Anul Nou sunt ozōni (o supă  ce conține turtele de orez mochi și alte ingrediente, printre care legume și tofu) zenzaisashimi și sushi.

Un desert specific pentru această perioadă este mochi, turte confecționate prin lovirea boabelor de orez lipicios (mochigome).Din mochi rotunde se realizează o decorațiune tradițională pentru Anul Nou, denumită kagami mochi.

 

Link-urile cu aceste documentare ne-au fost oferite în mod special de Sensei Keiichi Sakata, prietenul nostru nipon care de ani buni își petrece concediile în România, în mod special la Sibiu, pe parcursul Festivalului Internațional de Teatru. În mulțumim pe această cale și sperăm să ne revedem bucuroși în 2021!

 

https://www.youtube.com/watch?t=4&fbclid=IwAR0PfoZM8yvsE7F8In2_iVcTpU34Yn1SUtuhmPcWduWep76M07eJuL5KyzY&v=e8csE-71Faw&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?t=4&fbclid=IwAR0X-tf8yV2pe-jMZAMsRT_WD-y07txhyKG8lyk_hPP3SRbscEkWi5ygfkI&v=wtTiYr7LMwU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?t=43&fbclid=IwAR2bSvfe0AeczkSAXzaOCAXWr1YdYOfXnwAvOYwCIvPnJ9SUtL3Xw-TAAN8&v=V_k92yLsCpc&feature=youtu.be

 

 

 

 

foto: Din link-urile atașate, Facebook, Tourist Journey

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest