CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

1Ord

Brukenthal 300: 2021 este anul dedicat tricentenarului de la nașterea Baronului Samuel von Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei. Să recunoaștem, fără de care Sibiu ar fi diferit azi.

Biblioteca și colecția lui arheologica, palatele construite de el în Sibiu și împrejurimi erau și în epoca lui și au rămas valori europene excepionale.

În această pictură. Care ilustrează, poate cel mai bine personalitatea baronului, se vede celebrul Ordin Sf. Ștefan (ordo equitum sancti Stephani Regis Hungariae Apostolici) înființat de Maria Tereza în 1764.

Așa cum aflăm de la dl T Szabó Csaba, Ordinul a fost propus de gróf Esterházy Ferenc de Galántha.

În 1938 Miklós Horthy a preluat atribuțiile de mare maestru în calitate de regent al Ungariei. Numele ordinului a fost schimbat în Ordinul Regal Maghiar al Sfântului Ștefan (în germană Königlich Ungarischer Sankt-Stephans-Orden, în latină Ordo Equitum Sancti Stephani Regis (Hungariae) Apostolici).

Ordinul a fost desființat în momentul proclamării Republicii Ungaria în 1946. A fost reinstituit în 2011 ca Ordinul Maghiar al Sfântului Ștefan și rămâne până în prezent cel mai înalt ordin al Ungariei.

 

 

sursa foto: T Szabó Csaba

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest