CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

PRIMATEATRU

3 mai 1874 Sibiu- fotografie reprezentând pe tânărul Leopold (rolul) în piesa Anna Liese”, pe scena teatrului Sibian!!! Piesa scrisa de germanul Hermann Hersch se juca in 5 acte si a fost un succes al acelor ani in intreaga Europa!!!La Sibiu piesa a fost pusa in scena de trupa condusa de Cristoph Seipp ,trupa ce a activat mai multi ani in acea perioada pe scena teatrului Sibian!!!Fotografia poartă marca atelierului lui Theodor Glatz; cum însă acesta murise în 1871, probabil fotografia a fost făcută de Kamilla Asboth, după cum aflăm de la cel care ne-a pus la dispoziție imaginile și informațiile de bază, dl Udo Weber.

A fost odată TEATRU. Și încă este!!! am putea spune c la Sibiu, TEATRUL este o… marcă identitară. Face parte din vena și curriculum-ul vieții cetății. Când spui Sibiu, spui teatru. Pentru că aici teatrul a fost asimilat și promovat, a fost înțeles și asumat și este recunoscut drept hrană spirituală… din generație în generație…

Un dar din alte vremuri, pentru azi și pentru mâine: cu siguranță, aceasta este PRIMA FOTOGRAFIE din ceea ce are să fie TEATRUL la SIBIU!

“Cel mai plin de viaţă dintre toate ţinuturile imperiale”, Sibiul este un oraş cu o teatralitate specială (după cum consideră unii istorici), primele spectacole fiind atestate documentar incă din secolul al XVI-lea. În secolul al XVIII-lea, au apărut primele trupe ambulante, care încântau sibienii jucând piese în locuri neconvenționale.

Memoria vremii reține că... „o nouă epocă, mai luminoasă, avea să înceapă în anul 1769, odată cu prezentarea spectacolelor de teatru, operă şi operetă în casa baronului Möringer, actuala Casa Albastră din Piaţa Mare.

Anul de grație 1874: probabil se juca o piesă a acestei trupe, nu probabil...sigur… apoi fotografia ne spune că tânărul din fotografie interpretează rolul Ducelui Leopold în piesa „Anna Liese”, o piesă în 5 acte purtând semnătura lui Hermann Hersch, piesă care se juca în acea perioadă pe mai toate scenele Europei(documentat). *Fotografia e datată Sibiu 3 mai 1874- o zi de duminică.

 

***Hermann Hersch, cunoscut autor german, a studiat la Bohn . Apoi a plecat la München, unde, în 1854, a fost remarcat și a claborat curegizorul Franz von Dingelstedt. Tot acolo, prima sa piesă „Alfonso Guzman” a fost pusă în scenă.

A scris o serie de piese, printre care comedia„Die Anna Liese”, care istorisește căsătoria Prințului Leopold I din Anhalt-Dessau cu fiica unui farmacistul- Anna Luise Föhse. Se spune că această creație a atras în mod deosebit atenția prin caracterul său folcloric-patriotic, dar și prin abordarea inspirată cumva în ton burlesc .

Potrivit documentelor vremii, la radio, piesa s-a jucat astfel:

Colecția de teatru de păpuși a colecțiilor de artă de stat din Dresda, manuscris semnat 0027. Scris de mână. Format: 17 x 20,5cm; greu legat.

Editat de Carmen Schatz și Beatrix Müller-Kampel .

Piesa se bazează pe:
Hermann Hersch (Jüchen 1821 - Berlin 1870): Anna Liese. Dramă în 5 acte (1858) Tipărită ca manuscris. Berlin: Heinrich 1858.

Ediții și aranjamente:
Die Anna Liese. Dramă în 5 acte. Tipărit ca manuscris. Berlin: Heinrich 1858.

Anna-Lise. Piesă în cinci acte. Ediția a II-a Frankfurt pe Main: Sauerländer 1859 - Ediția a III-a 1876 - Ediția a IV-a 1888 - Ediția a V-a 1896.

Anna-Liese.  Piesă în cinci acte. Editat de J. Morris pentru traducere din germană în engleză. Dresda: Louis Ehlermann 1864. (Colecție de plăcere și dramă germană editată pentru traducere în engleză. 5.) - ediția a II-a. 1876.

Anna-Liese.  Piesă în cinci acte. Editat de A. Peschier pentru traducere din germană în franceză. Dresda: Louis Ehlermann 1864. (= Colecție de plăcere și dramă germană editată pentru traducere în franceză. 2.) - 2. Ediție. 1895.

Anna-Liese. Joacă în cinci acte. Editat de Angelo de Fogolari pentru traducere din germană în italiană. Dresda: Louis Ehlermann 1876. (= biblioteca de exerciții italiene. 5.)

Anna-Liese. O piesă de teatru germană. Cu o traducere interliniară și instrucțiuni pentru a învăța să citească germana de Charles F [rederic] Kroeh. New York: Appleton 1882.

Anna-Liese. Joc istoric. Numai textul german, însoțitor al unei traduceri interliniare de Charles F [rederic] Kroeh. New York: Appleton 1882. (= Cursul de germană al lui Kroeh.)

Anna-Lise. Dramă în 5 acte. Halle : Hendel [1901]. ( Biblioteca de literatură generală din țară și străinătate. 1462.)

Anna-Lise. Comedie istorică în cinci acte. Carte promptă cu planuri de decor și procesarea completă a direcției. Vizualizat și ed. de C [arl] Fr [iedrich) Wittmann. Leipzig: Reclam [1901]. (= Biblioteca universală. 4141.)

Anna-Liese. Comedie istorică în 5 acte. Revizuit de Siegfried Philippi. Mühlhausen în Turingia: Danner [1907]. (= Multi-act. 28.)

Demetrius Schrutz: Anna-Lise sau fată de oraș și fiu prinț. Comedie. Organizează-te pentru scenă după Hermann Hersch. Bonn: Heidelmann [1909]. (= Biblioteca de teatru a lui Heidelmann. 286.) - ediția a II-a [în jurul anului 1910].

Max Henschel: Bătrânul Dessauer. Operetă în trei acte folosind piesa lui Hermann Hersch „Anna-Liese”. Muzică de Otto Findeisen. Textul cântărilor. Ediția a II-a Magdeburg: Heinrichshofen [1914].

Anna-Lise. Comedie istorică. Revizuit de Siegfried Philippi. Mühlhausen în Turingia: Danner [1924]. (= Performanțe patriotice. 2.)

Richard Keßler: Anneliese von Dessau. (Tânăra Dessauer.) Operetă în trei acte. După comedia lui Hersch »Die Anna-Lise«. Muzică de Robert Winterberg. Carte text a cântărilor, tipărită ca manuscris vizavi de etape. Berlin: Bote & Bock 1925.

***

Într-un pasaj dintr-un articol despre istoria Teatrului la Sibiu, postat pe site-ul Primăriei, mai aflăm că „activitatea teatrală se relansează în 1782, când la Sibiu soseşte o trupă condusă de Christoph Seipp, o personalitate de talie europeană”.

Potrivit sursei, „istoria coerentă a teatrului sibian începe din anul 1788, când Martin Hochmeister a ridicat un edificiu destinat spectacolelor - prin transformarea Turnului Gros din centură de apărare a oraşului în clădire pentru teatru. Aici au început să se joace Shakespeare şi Molière cu o consecvenţă de invidiat, piese ale iluminiştilor, ale romanticilor germani, toate fiind consemnate în cronicile unui săptămânal teatral. După 1800 încep să apară, pe lângă repertoriul obişnuit, spectacole de teatru şi muzică inspirate din viaţa cetăţii.
Vara anului 1868 a fost momentul în care trupa dramatică a lui Mihai Pascaly, avându-l ca sufleur pe Mihai Eminescu, aflată într-o “excursie de propagandă artistică şi naţională prin Ardeal”, soseşte la Sibiu. A fost prima dată când se juca în limba romană. Trupa nu a trebuit să plătească taxe pentru sala, cu condiţia să prezinte unele spectacole gratuite pentru cetăţenii săraci ai oraşului. Presa vremii spune că s-a jucat tot timpul cu casa închisă, la unele reprezentaţii fiind prezente şi oficialităţile oraşului. Numeroşi spectatori au venit în costume naţionale, din satele romaneşti din apropiere”.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest