CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

 

 

TS

„Țărancă săsoaică”, pictură pe șevalet de Henriette Bielz, din prima jumătate a secolului al XX-lea, din colecția aflată în patrimoniul celui mai vechi muzeu din România, Muzeul Național Brukenthal.

O capodoperă… ca o poveste dintr-un sat din miez de Ardeal...

 

Pictura este clasată în Patrimoniul Cultural Național la categoria fond: http://clasate.cimec.ro/Poza.asp

La 25 februarie 1817 avea loc deschiderea Muzeului Brukenthal din Sibiu. Întemeietorul acestei importante instituții culturale a fost baronul sas Samuel von Brukenthal (n. 26 iulie 1721, Nocrich, Transilvania, Monarhia Habsburgică - d. 9 aprilie 1803, Sibiu, Transilvania, Monarhia Habsburgică) guvernator al Transilvaniei între anii 1778 și 1787.

Samuel von Brukenthal a strâns de-a lungul vieții sale o colecție bogată și variată de bunuri culturale și a cerut prin intermediul unui testament ca palatul pe care l-a construit în anul 1779 să fie deschis către public. Colecțiile inițiale ale lui Samuel von Brukenthal (constând din bibliotecă, pinacotecă, cabinetul de stampe și o colecție numismatică) au fost adunate cu precădere între anii 1759 și 1774.

Palatul Brukenthal a fost ridicat în stilul arhitectural al barocului târziu, fațada actuală fiind o adăugire ulterioară. Clădirea, una dintre cele mai emblematice monumente ale Sibiului, găzduiește astăzi Galeria de Artă și Biblioteca Muzeului Național Brukenthal.

Baza de date a bunurilor mobile clasate în Patrimoniul Cultural Național cuprinde numeroase bunuri de patrimoniu clasate, aflate în colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu. Le puteți vedea, aici: http://clasate.cimec.ro/lista.asp?psearch=+brukenthal&psearchtype=

Demn de știut, Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale cuprinde sute de articole privitoare la bunurile de patrimoniu aflate în grija Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, pe care le puteți accesa aici: https://biblioteca-digitala.ro/?cuvinte=brukenthal

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest