CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

Falxx

Din păcate, puţini ştiu că în România există un monument care reprezintă un falx dacic (arma, se pare, adaptata dupa secera). Aceasta arma a dacilor, cea mai eficace, se spune ca i-a determinat pe romani ca, după războiul de la 101-102, să-şi modifice coifurile şi scuturile, care nu rezistau din cauză că tăişul situat pe interiorul curburii, puterea loviturii şi efectul de secerare dat de conformaţia armei, formau o combinaţie distrugătoare. Falxul dacic era de două feluri: pentru o mână sau pentru două mâini. Varianta mică (cea pentru o mână) se numea sica (seceră) în limba dacă, un fel de pumnal.

Falxul gigantic este făcut din bronz şi alamă, iar vârful lui este orientat înspre… Roma. Înălțimea armei este de 3,5 metri. Aceasta este așezată pe un soclu care, la rîndul său, are o înălțimede 2,5 metri.

Monumentul este creația sculptorului Nicolae Adam, a fost realizat în anul 2008 în memoria lui Decebal si este situat intre Simeria şi Orăştie, județul Hunedoara (DN 7).

 

***Columna lui Traian păstrează în celebrele basoreliefuri arme dacice capturate ca trofee și include mai multe ilustrații ale falxului utilizat cu ambele mâini. Coloana în sine are o friză elicoidală care spune povestea războaielor dacice. Pe friză, aproape toți dacii au scuturi și, prin urmare, nu puteau utiliza un falx cu ambele mâini. Din păcate, arma din mâna dacilor care nu purtau scuturi nu poate fi determinată cu certitudine. Scenele de pe columna lui Traian arată, de asemenea, daci folosind falxuri de dimensiuni mai mici.

 

Trebuie știut de asemenea, că în satul Craiva Veche din judeţul Alba, la doi paşi de vechea cetate dacică de la Piatra Craivii, un fierar cum nu mai există astăzi în România fabrică arme şi unelte antice unicat după metodele folosite odinioară de strămoşii daci .

Emanuel Bezeriţă (47 de ani), alias Komakiza, după numele unui soldat dac mercenar în Egipt, şi-a amenajat la Craiva Veche o căsuţă şi un atelier în care lucrează cu aceleaşi unelte care existau pe vremea dacilor şi romanilor.

 

 

sursa: internet/Curiosities of the world/Facebook

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest