CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

PIETA1

Michelangelo avea doar 24 de ani cand a finalizat "La Pietà", una dintre capodoperele Renașterii în care Fecioara Maria este reprezentată ținând în brațe corpul lui Iisus, după ce acesta a fost coborat de pe cruce, această scenă fiind o temă recurentă în arta creștină de-a lungul timpului.

Această celebră sculptură ne fascinează și prin observarea celor doua „erori” intenționate ale lui Michelangelo.

Fecioara Maria apare ca o adolescentă, ca atunci cand l-a născut pe Iisus și nu la vremea când acesta avea 33 de ani. Explicația cea mai probabilă este că sculptorul a vrut să reprezinte frumusețea interioară a fecioarei și legatura strânsă pe care aceasta o are cu divinitatea, prin urmare frumusețea ei spirituală fiind eterna.

Iar cea de-a doua „eroare” este că nu observăm la Iisus rănile corespunzătoare crucificării. În acest caz, explicația cea mai probabilă este că Michelangelo nu a vrut sa arate doar moartea fizică și trecătoare a lui Iisus, ci mai degrabă suferința și sacrificiul acestuia pentru oameni.

Deși comandată inițial de un obscur cardinal francez, datorită nivelului înalt de maiestrie artistică, Pieta este adusă în interiorul bazilicii Sfântul Petru din Roma.

O creație care învinge timpul și ne oferă lecții… apropae imposibil de cuprins în cuvinte.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest