Write a comment

Muzeele sunt, am putea spune, cupele cu vesnicie. Minele de aur ale unui popor. Altarele lor sunt purtatoare de viata si daruitoare de sens, de substanta. Si asta o dovedeste cu asupra de masura Muzeul ASTRA.

Cu toată dezvoltarea ştiinţei şi a tehnologiei din zilele noastre, problema morţii rămâne un tabu pentru cei mai mulţi oameni şi o chestiune care este evitată cu teamă şi încăpăţânare, ba chiar numită de unii “cea mai cumplită nenorocire”. Şi totuşi după naştere este singurul lucru cert pentru orice om: fiecare este dator cu o moarte într-o bună zi. Moartea este un lucru firesc al vieţii, un nou capitol din povestea noastră de viaţă.

In cadrul mentalitatii traditionale romanesti, numeroase surse ne dau o imagine bogata atat asupra mortii cat si a traseului sufletului si a lumii de dincolo. Specialistii confirma ca folclorul romanesc imbina elemente din traditia crestina cu elemente precrestine intr-un amestec tulburator. Alaturi de aceste elemente regasim traseul arhaic al drumului initiatic parcurs de suflet catre lumea de dincolo, drum in care trebuie sa-si gaseasca ajutoare nazdravane care sa-i faciliteze trecerea.

Moartea este vazută, de regula, ca o „baba hada, urata si slaba”. Totuşi, moartea este o etapă prin care trece orice fiinţă vie, şi, prin urmare, trebuie acceptată.

 

Iata inca o provocare. Sau, poate, o lectie...

La capătul unei ulițe, la marginea unui sat, pe un deal, la periferia unui oraș, în spatele unui gard înalt este … Dincolo. Cimitirul este reprezentarea lumii de dincolo, locul în care mulți dintre noi nu călcăm de bună voie, ci împinși de ritualuri sau norme sociale. Dar cimitirul este de multe ori mai mult expresia lumii de aici decât a lumii de dincolo, este un spațiu ce relevă dezvoltarea istorică, arhitecturală, artistică, antropologică a comunității căreia îi aparține.

Dincolo de lumea de dincolo  este o expoziție de fotografie, în care viziunea unui fotograf profesionist, cum este Camelia Popescu, asupra cimitirului este însoțită de texte (versuri). Asa cum aflam chiar de la autor, aceste texte reliefează tema morții așa cum apare ea atât în cultura tradițională, cât și în cultura scrisă. Selecția textelor s-a făcut din operele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu,George Bacovia, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Alexandru Vlahuță, Vasile Alecsandri, Geo Bogza, Magda Isanos, Vintilă Nicu, Edgar Allan Poe și Rainer Maria Rilke.

Pe de altă parte, fotografiile au fost făcute în ... cimitire din: Sibiu, Constanța, Sulina, București - România, Paris – Franța, Praga - Cehia, Helsinki - Finlanda, Nottingham – Marea Britanie, Aachen – Germania.

Şi pentru ca peisajul să fie complet, fragmente de bocete și  balade scrise acompaniază fotografii din șapte cimitire rurale din România: Rășinari – județul Sibiu, Comeat, Câpăt - județul Timiș, Băsești, Oarța de Sus – județul Maramureș, Arcuș - județul Covasna, Teișani – județul Prahova.

Demn de precizat, expozitia este structurată în două registre: fotografii-descântec și fotografii – elegie. Primele prezintă cimitirul rural cu datinile și credințele românilor despre moarte și înmormântare, în timp ce a doua categorie scoate în evidenţă realitatea socio-culturală complexă și eterogenă pe care o reprezintă cimitirul urban. (Info text: Camelia Popescu, fotograf profesionist & Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA)

 Vernisajul are loc sambata, 16 mai, ora 17.00, la Scoala din Ticera din Muzeul in aer liber.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

 

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest