CSARDAS LocalNews 970x250px

Write a comment

3mai

Azi, de Ziua… noastră, a jurnaliștilor… azi, poate… sau, de fapt SIGUR, e o zi muuult, mult mai altfel. După un an CUMPLIT, cel mai greu din cariera de jurnalist, în care am scris despre MOARTE, cumva… „cot la cot” cu cei din spitale, dela Morgă, în care am scris despre tragedii care nu ne-au mai lăsat nici măcar minute… de a dormi liniștiți, un an în care am învățat din mers noțiuni profunde, exacte și… pe alocuri… teribile din medicină, un an în care am tras semnale de alarmă și am făcut, cu tot sufletul nostru (pentru că și noi, jurnaliștii suntem OAMENI, OAMENI CARE NE IUBIM SEMENII), am făcut, spuneam, din fiece cuvânt scris o rugăciune pentru sănătatea și viața fiecăruia dintre voi, un an în care am mers în spitale, am vorbit cu medici și asistenți, și în care ne-au trecut pe la ureche mii de sirene ale ambulanțelor și Poliției, mai mult, mult mai mult ca niciodată, făcându-ne să înțelegem că secunda și RESPONSABILITATEA fac diferența dintre viață și moarte, un an în care am plâns (SINCER, VIU), după fiecare raport din acelea pe care voi le înjurați, acuzând falsuri și… „mișto-uri” (la ora 13), și care, dau, în fapt, dimensiunile tragediilor provocate de pandemie… Azi, e Ziua noastră, a jurnaliștilor. S-a nimerit poate, nu întâmplător, acum, a doua zi de Paști. În Lunea ce deschide săptămâna Luminată, când.. cerurile se deschid…

Poate pentru că e momentul să ne deschidem inimile, să ne auziți și voi plânsul, încordarea, speranțele și rugăciunile. NEPLĂTITE de OARECINE, NEINFLUENȚATE de TONURI, CURENTE, de X sau Y, de vreun PACT cu Diavolul sau cu puteri abstracte, NEJUCATE TEATRAL, à la Țăndărică… Poate că e momentul să ne deshidem inimile, fără, însă a ne abate de la rigori, disciplină, deontologie, fără a face pauză din munca noastră. Pentru că suntem AICI, ACUM și ÎNTOTDEAUNA, pentru binele vostru. Și ne asumăm asta cu toată responsabilitatea.

A lucra în presă nu e o joacă de-a vorbele (desigur, pentru cine înțelege și își asumă ROLUL nobil al acestei profesii complexe, care se face… nu 8 sau 10 ore, „rupând” apoi ușa capitonată de la biroul cu fotolii din piele!) Nu e doar încântarea de a avea în geantă microfon, reportofon și legitimația prinsă de cravată sau de buzunarul unde de obicei ții bricheta sau pachetul de țigări. Nu e doar o goanna dupa evenimente, VIP-uri, ori lucruri sau întâmplări ieșite cu totul din tipare. JURNALISMUL e, sau ar trebui să fie pentru toți slujitorii mass-media, un act de civism, de curaj, de bun-simț, un act prin care să te pui mereu în starea de a oferi lecții, sfaturi, în starea de a îndrepta lucrurile, de a trage semnale de alarmă ori de câte ori este nevoie, de a apăra ceea ce este bun și frumos, ceea ce merită dus mai departe.

“A treia putere în stat”, “câinele de pază al democrației”, presa  trebuie (... AR TREBUI), la drept vorbind, să fie unul dintre sfetnicii societății. Să își conjuge răspicat și demn rolul de cap limpede față de tot ceea ce se petrece în societate- bine sau rău, să dea în vileag faptele cu obiectivitate și responsabilitate, să ofere modele dar și “să pună la zid” ceea ce dăuneaza, strică și dezumanizează. Cu asupra de măsură în ceea ce privește deontologia profesională, străduindu-se să taie din rădăcini bâlciul și ororile oferite de aceia- mulți, din păcate- care demisionează in fiecare ceas din profesia de om și pentru care contează numai straiul, nonvaloarea, gesturile ieftine și banii făcuți peste noapte.

Și poate că n-ar fi rău să avem toate motivele din lume să credem, să conștientizăm faptul că în jurnalism NU se negociază, se dedică. Ăsta ar trebui să se instituie drept PRINCIPIU DE BAZĂ...

De Ziua Mondială a Libertății Presei, echipa noastră adresează cele mai nobile gânduri și mulțumiri tuturor celor ce au ales să ne citească, sa ne fie alături... ca priteni și cititori și tuturor celor ce de-acum încolo vor alege să se informeze din articolele publicate de noi.

*1991:  Asociația Mondială a Ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adoptă Ziua Internațională a Presei Libere. De atunci încolo, se aniversează, pe tot mapamondul, Ziua Libertății Presei.

 

LA MULȚI ANI TUTUROR COLEGILOR DE BREASLĂ ȘI VOUĂ, NOBILI PRIETENI!!!  

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest