Write a comment

O expoziţie de documente realizată la 130 de ani de la prima apariţie a ziarului Tribuna, înfiinţat de Ioan Slavici, şi care încă funcţionează, este găzduită de curtea interioară a Primăriei Sibiu până la sfârşitul lunii mai, la vernisaj fiind şi un fotoreporter angajat al publicaţiei de 52 de ani, transmite Mediafax.

Prefectul de Sibiu, Ioan Sitterli, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Banciu, viceprimarul Astrid Fodor, dar şi zeci de reprezentanţi ai diferitor instituţii din Sibiu şi oameni de cultură au participat, luni, în curtea interioară a Primăriei Sibiu, la vernisarea expoziţiei "Împreună din 1884", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit organizatorilor, expoziţia marchează, prin diferite documente, aniversarea a 130 de ani de la prima apariţie a cotidianului Tribuna, ziar înfiinţat în 1884 de Ioan Slavici şi în paginile căruia au publicat, de-a lungul vremii, Octavian Goga, George Coşbuc, Simion Florea Marian, Ion Pop-Reteganul, Andrei Bârseanu, Zaharia Boiu, dar şi alte nume importante ale culturii româneşti.

"Ziarul Tribuna s-a constituit într-o cronică a istoriei acestui oraş", a declarat, la vernisarea expoziţiei, viceprimarul Astrid Fodor.

Expoziţia este, potrivit organizatorilor, "o călătorie în timp", în cadrul căreia se regăsesc "programul înaintaşilor de la 1884, procesele în care au fost implicaţi tribuniştii la începutul secolului al XX-lea, pagini cenzurate din perioada interbelică, fotocronici de campanii agricole, îndeplinirea planurilor cincinale în întreprinderile din Sibiu în anii comunismului, vizitele de lucru ale lui Nicolae Ceauşescu, teama şi speranţa din timpul Revoluţiei din 1989, deschiderea anului universitar din 1990, alegerile locale din anul 2000 şi primele apariţii în presă ale primarului Klaus Iohannis, plămădirile programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană, dar şi vizite regale în oraşul Sibiul".

Organizatorii au mai inclus în expoziţie preţurile din târgurile de la 1884, dar şi liste cu oaspeţii sosiţi la hotelurile din Sibiu, în 1895.

La vernisaj a participat şi fotoreporterul Fred Nuss, angajat de 52 de ani al publicaţiei.

"Am petrecut 40 de ani în întuneric, în laboratorul pe care l-am creat şi în care am lucrat. A venit perioada digitală, am scăpat de întuneric, dar au apărut altele: cu descărcat, cu sârme, cu USB, cu Dumnezeu mai ştie ce. În ultimii 50 de ani presa s-a schimbat foarte mult, s-au schimbat în primul rând oamenii, s-a schimbat felul de a scrie, pretenţia, grafica. Fotoreporterul trebuia să aibă grijă şi el. În 52 de ani nu mi s-a dat o poză înapoi pentru că nu e bună", a declarat Fred Nuss corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a povestit că a vrut dintotdeauna să devină fotoreporter, dar a ajuns "din întâmplare". A lucrat în electronică, strungărie şi mecanică de precizie, a găsit un vechi aparat de fotografiat al tatălui său şi a început să facă fotografii din curiozitate. A văzut că-i place şi că se descurcă şi şi-a dezvoltat pasiunea.

Ulterior, a făcut câteva fotografii în fabrica în care lucra şi acestea au ajuns la redactorii de la Tribuna, care i-au propus un post de fotoreporter.

"Niciodată nu am să regret acest pas. Dacă m-aş mai naşte o dată, tot fotografie aş face. Pasiunea mă face să merg mai departe şi după 52 de ani. Doar pasiunea", spune Fred Nuss.

Expoziţia poate fi vizitată în curtea interioară a Primăriei Sibiu până la finalul lunii mai.

Foto: Tribuna.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest