Write a comment

BOSTINAR

COMORI DE PE LA NOI: Una dintre cele mai interesante moșteniri etnografice, reprezentată arhitectural și tehnic în Muzeul ASTRA, este gospodăria de boștinar (lumânărar) din Sebeșu de Jos, un sat situat pe malul Oltului, la poalele Vârfului Suru, parte a lanțului munților Făgăraș.

Ar fi de știut că din secolul al XVIII–lea, sătenii din Sebeșu de Jos au început să umble în lung și în lat prin Transilvania, prin Banat, Oltenia și Muntenia după faguri și boștină (rămășițe de faguri rezultați după extragerea mierii). Aceștia au construit teascuri făcute integral din lemn de stejar, unele dintre ele fiind vizibile și azi, pe valea râului Sebeș, care străbate localitatea. Localnicii mergeau să cumpere faguri din satele apicole de la șes, îi prelucrau în sat, la teascuri, apoi plecau sa vândă ceara și lumânările peste tot, în Imperiul Habsburgic și, ulterior, Imperiul Austro-Ungar, dar ajungeau și în Țările Române sau chiar și peste hotare.

Teascul masiv cu crăcană și șurub din lemn de păr sălbatic, construit în Sebeșu de Jos și transferat în Muzeul ASTRA, este nu doar o instalație aparte, ci unul dintre primele ateliere preindustriale aduse în Muzeul Tehnicii Populare din Sibiu, în anul 1963, de către specialiștii: Hedwig Rușdea și Herbert Hoffmann.

Teascul a aparținut unei vechi familii de boștinari, Popa Tănăsie, fiind construit în secolul al XIX-lea, preluat apoi de familia lui Fluxă (Flucsă) Gheorghe, și moștenit de neamul Flucsă de a lungul generațiilor.
Așa cum aflăm de la reprezentanții Muzeului ASTRA, boștinarii din Sebeșul de Jos erau și încă sunt cunoscuți, deopotrivă, ca lumânărari, lucrând în micile manufacturi de tipul atelierelor de lumânări.

În cadrul gospodăriei din Muzeul în aer liber, se regăsește, distinct, atelierul de producere a lumânărilor cu ajutorul unei instalații arhaice formată din 2 tamburi de lemn cu pe care se trăgeau lumânările, masa de uscat lumânări, alături de care se regăsesc calupurile aurii de ceară care se topeau și se transformau în lumânări, cu fitil din fir de bumbac.

Lumânările din ceară de teasc sunt, încă, la loc de cinste, la Sebeșu de Jos și în zilele noastre, și continuă să spun povestea tradiției lumânăritului de odinioară!

Satul. Satul cu oamenii și poveștile lui. Aici, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest