Write a comment

MESTESUGMALANCRAV

Voi, locuitorii comunităților rurale, aveți adevărate bogăţii și valori care vin din experienţa pură şi lucrurile autentice pe care le dăruiţi tuturor celor care vă calcă pragul casei: o zacuscă delicioasă, un gem care ne aminteşte de copilărie, un ștergar brodat cu migală, un covor ţesut la război, o masă făcută cu mâna voastră sau o jucărie croşetată, toate astea reprezintă pentru mulţi o experienţă la care se vor gândi mereu.

Orice ştiți să faceți bine și cu pricepere, fie să împletiți coşuri, să gătiți, să coaseți, să lucrați cu fierul, lemnul sau alte materiale, fie că aveți o pasiune pentru ceva anume şi doriți să porniți la drum de undeva, e posibil să începeți de aici o afacere. Trei doamne din Mălâncrav sunt exemple de pasiuni valorificate cu succes.

Elena Neagu este printre puținii meșteșugari din Mălâncrav care mai țes la războiul de țesut tradițional, reușind să păstreze una dintre cele mai vechi îndeletniciri din mediul rural, în același timp fiind și un model de inspirație pentru noile generații. Pe lângă renumitele feţe de masă și perdele țesute cu atâta măiestrie, doamna „Nuţi” coase și brodează diverse obiecte tradiționale precum: draperii, cămăși săsești, ii tradiționale românești, fețe de pernă, fețe de masă, șervețele de masă și genți de damă.

Maria Nistor, meșteșugar din Mălâncrav, țese la război folosind tehnici moștenite din străbuni, utilizând, pentru colorarea firelor de lână, diverse tipuri de plante sau rădăcini procurate din bătătură sau din preajma satului: ceapă, nuci, urzică, hamei, struguri și altele. Produsele tradiționale pe care le realizează doamna Nistor sunt: covoare şi preșuri din lână cu modelele geometrice şi florale țesute cu mult drag.

În inima Transilvaniei, Elena Pascu confecționează costume populare tradiționale, specifice zonei Sibiului, lucrate în totalitate manual. Comenzile sosesc în Mălâncrav din toată lumea, pentru că din mâinile iscusite ale doamnei Elena ies lucrări complexe și valoroase, care necesită chiar și câteva luni bune de lucru. Costumele ei autentice sunt din ce în ce mai căutate, la fel cum sunt și atelierele de țesătorie pe care le organizează la cerere pentru turiști sau familii cu copii”.

 

Un comentariu și… mai mult decât atât, un îndemn din partea Fundației Mihai Eminescu Trust (organism aflat sub înaltul patronaj al Prințului Charles) pentru a ne iubi și respecta meșteșugarii, aceia ce țin vii tradițiile. Bine și frumos, necesar și luminat să-i știm, să ne bucurăm și să îi promovăm pe acești oameni cu har, oameni care într-atât se încăpățânează să ne ducă mai departe vechile îndeletniciri dătătoare de tezaur…

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest