Write a comment

20Mtalmacel

20 mai 2000. Acum 20 de ani o adolescentă plină de vise și aspirații deschidea în casa bunicilor săi Muzeul Satului Tălmăcel. A fost o nebunie pe de o parte, dar și un act de mare curaj pe de alta. Fără bugete sau campanii de promovare, evenimentul de deschidere a acestui muzeu a fost mai frumos decât m-am așteptat.

 

Anii care i-am locuit în România nu au trecut în zadar pentru muzeu, el fiind înscris în circuitul muzeelor din județul Sibiu. Din fericire, nici după venirea mea în Germania el nu și-a sistat activitatea ci a continuat să-și trăiască viața prin turiștii care i-au călcat pragul cu miile în toți acești ani. Ar fi multe de spus aici. Promit să mă revanșez într-o zi scriindu-i povestea într-o carte.

Azi 20 mai 2020, o dată cu roșu în calendarul familiei mele. Azi ași fi vrut să fiu fizic acasă, în România, în Tălmăcel pentru a sărbători cei 20 de ani de istorie. Dar, nu e posibil... Ce am învățat cele două luni de carantină este că viața merge mai departe și că trebuie să ne adaptăm, să ne conformăm noilor reguli impuse de situația creată. Și când am spus că viața merge mai departe m-am referit la un alt „copil” al meu plămădit de data asta aici în Germania. Este vorba de „Centrul Cultural româno-german din Ulm/Neu-Ulm” pe care îl deschid tot azi, 20 mai la 20 de ani distanță. Și dacă la deschiderea muzeului am făcut totul de una singură, acum am în spate o întreagă echipă de entuziaști ca și mine care cred în proiectele culturale și sociale legate de integrarea românilor din această zonă.

Primul nostru eveniment va avea loc de Ziua Iei – „Juniorii poartă IE” din data de 24 iunie, eveniment pe care îl vom petrece în funcție de situația la acel moment. Fiți pe fir pentru mai multe detalii legate de acest eveniment”.

Este povestea impresionantă și plină de miez a Muzeului Satului Tălmăcel. Este sămânță de sat, e vatră și… lumina unei idei care a prins viață atât de frumos…

Așadar, la ceas aniversar, îi dorim și noi Muzeului Satului Tălmăcel viață lungă, întru cuvântul lui Blaga, căci așa e: VEȘNICIA S-A NĂSCUT LA SAT!

Totodată, avem a felicita și a mulțumi pentru inițiativă doamnei Mariana- Iulia Filimon.

foto: Muzeul satului Talmacel

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest