Write a comment

BISCOPSA

Pe o pantă în estul satului Copșa Mare străjuiește biserica fortificată.

Prima construcție religioasă a fost o bazilică gotică cu 3 nave turn, ridicată la începutul secolului al XIV-lea. Colateralele, care au inclus și turnul de vest, au avut înspre nava principală arcade cu arcuri frânte. În secolul al XIV-lea, cu ocazia fortificării ansamblului, colateralele au fost demolate și arcadele zidite. Zidurile deasupra navei principale au fost supraînălțate și prevăzute cu guri de tragere.

Turnul clopotniță capătă un drum de strajă și acoperiș piramidal. Corul a fost prevăzut cu o absidă 5/8 și este supraînălțat cu un nivel fortificat, astfel acoperișul corului îl depășește pe cel al navei cu 11 m. Nivelul ieșit în consolă, ce se sprijină pe arce așezate pe contraforturi, asigură apărarea dinspre dealul deasupra ansamblului. Ferestrele cu stâlpi mediani au mulaje gotice târzii, iar în cor și sacristie se observă bolți stelare. Între 1795-1797 nava principală este acoperită cu o boltă pe arce dublouri cu penetrații laterale. Fragmente ale unui altar poliptic gotic târziu, cu statui de lemn în nișa altarului, au fost transportate, în 1975, în Sibiu, unde au fost consolidate și restaurate, fiind folosite pentru un altar care se află astăzi în sacristia bisericii parohiale din Sibiu.

Altarul îl reprezintă pe Iisus al Durerii, flancat de 2 îngeri. În biserica din Copșa Mare se găsește astăzi un altar clasicist, datat 1854, cu 6 coloane corintice și un coronament baroc. Atât baldachinul amvonului, cât și cristelnița sunt realizate în stilul baroc.

Orga este datată 1800. Un patrulater neregulat constituie zidul de incintă sprijinit de contraforturi.

În partea de nord - est, un turn cu 2 niveluri și acoperiș pupitru, este amplasat în fața zidului de incintă. În perioada 1967-1968 și în 1977 au fost realizate lucrări de consolidare la biserică.

Este, în întregul său, nu doar monument de arhitectură și simbol al credinței. E, aici, de veacuri… INIMA satului. E puntea nezdruncinată dintre localnici și divinitate, dintre trecut și prezent. E lumină, încredere, liniște și tot ce poate fi mai frumos în sufetele oamenilor de aici.

 

 

Sursa foto: Sabine ReitherGroß Kopisch/Copşa Mare/Nagykapus

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest