Write a comment

CASEDOBROTA

Oriunde ar fi în lume, poienarul tot poienar rămâne, poartă în suflet satul natal și își respectă originile .

Admirați aici câteva picturi reprezentând case vehi din Poiana, realizate de consacratul pictor poienar premiat la numeroase concursuri internaționale - Romeo (Romi) Dobrotă, stabilit tocmai în Toronto-Canada.

Renumitului artist de talie internațională i s-a decernat anul acesta PREMIUL „LEONARDO DA VINCI- ARTIST UNIVERSAL”.

Priviți cum satul din culmea Mărginimii, cu casele lui de poveste dăinuie în creațiile lui Romeo Dobrotă! Priviți cum inconfundabilul albastru de Ardeal rostește versul veșniciei din aceste picturi ce ți se pun la inimă, nu alta...

*Și poate… culoarea Albastru nu e întâmplătoare pe acest plai binecuvântat. Pentru țăran, albastrul aduce mai aproape cerul și ale Domnului mai aproape și… nu numai. Este culoarea considerată cel mai adesea simbolul a tot ce este legat de spiritualitate. În simbolistica populară central-europeană albastrul este considerat culoarea loialității. Albastrul inspiră demnitate, calm, dar e reimțit, în lumea satului, ca aripă a dorului, dorul care urcă și călătorește prin cer, dar nu se pierde niciodată.

Specialiștii în psihologie abisală îl asociază cu „relaxarea spirituală, cu un mod de viață liniștit, ușor și cumpănit”. Este culoarea Cerului, asociată în Egiptul antic cu Zeul Cerului, Ammon. G Heinz-Mohr numește albastrul culoarea cea mai adâncă și cea mai imaterială, transparența vidului care va veni: în aer, în apă, în cristal și în diamant. De aceea albastrul este culoarea bolții cerești. Zeus și Yahweh își așază picioarele pe azur”. Amuletele de culoare albastră au darul de a anihila „privirile rele”. Mantia zeului scandinav Odhinn este albastră precum a Fecioarei Maria, care, poetic, este considerată „Crinul albastru”. În mitologia vedică Vișnu reîncarnat în Krișna era vopsit în albastru. Învățătorul Iisus este și el reprezentat în veșminte albastre. „Albastrul, simbolul adevărului și al veșniciei lui dumnezeu (căci ceea ce este adevărat este veșnic) va rămâne întotdeauna simbolul nemuririi omenești” (P Portal).

Despre Romeo Dobrotă aici: https://sibiunews.net/new/articole/18-cultura/23352-avem-cu-cine-sa-ne-mandrim-poienarul-romeo-dobrota-distins-cu-premiul-leonardo-da-vinci-artist-universal.html

 


sursa foto: Poiana Sibiului SatulVlasinilor

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.

Say something here...
Cancel
Log in with ( Sign Up ? )
or post as a guest